Парламентарни избори 2021: Янко Янков, ДПС: Приемам като предизвикателство номинирането ми за водач на листата от Ямбол

Янко Янков е роден през 1956 година в с. Беброво, Еленско. Завършва Висшия инситут по машиностроене, махенизация и електрификация на серското стопанство в Русе, а по-късно и специалност „Международни икономически отношения“ в Икономически университет Варна. 

От ноември 1995 до ноември 1999 г. е кмет на Сливен .

През 2005 г. влиза в 40-то Народно събрание от листата на ДПС и оттогава е народен представител.. На 19 юни 2013 г. е избран за председател на парламентарната комисия по отбрана в 42-то Народно събрание.  Член е на Централното оперативно бюро на ДПС.  Заместник-председател е на Комисията по отбрана на 43-тото Народно събрание. 

Семеен, с две деца.

– Господин Янков, защо Ямбол, а не Сливен, откъдето бяхте народен представител в няколко парламента досега?

 –  За мен е предизвикателство и отговорност като политик с над  25 годишен опит да бъда водач на листата на Движението за права и свободи в Ямболски регион. Нека припомня, че и Сливен нямаше народен представител от ДПС преди 2005 г. Извоюването на първия мандат в 40–то НС не бе случаен или механичен математически сбор, а резултат от сериозна организационна, колективна  и, смея да кажа, полезна дейност по места сред хората от региона. Един от ценните съвети, които съм запомнил от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган е, че избори не се печелят в кампания, а само ако се работи постоянно в полза на хората, които са ти гласували доверие. Гражданите виждат това, доверяват ни се, вярват ни и това ни задължава като политици да работим усърдно и постоянно. Сега ДПС в Сливенски регион е партия с позиции, авторитет, представителство в Общинския съвет, кметове на населени места и нови възможности за развитие и работа в полза на хората.

Затова смятам активно да работя и за Ямболски регион, независимо какви ще са резултатите от изборите. Обществените реалности днес показват, че успехът е симбиоза от политически опит, професионална експертиза и активна комуникация с хората, това е бъдещето.

Политиката е изкуство на възможното. Ямбол има големи възможности, които към момента не са реализирани изцяло. За това ще работя, ако хората ми се доверят.

Затова приемам и определянето ми като водач на листата  на ДПС в Ямбол като ново предизвикателство и възможност партията да покаже и тук истинското си лице и евролибералните ценности, които защитава в полза на целия  регион.

Ямбол има потенциал да бъде сред водещите области в страната. В нашата листа, а ние играем като отбор, е  важен тъкмо отборният успех. И ние ще го докажем на хората в Ямбол, защото те го заслужават.

 

– Как смятате да го постигнете?

  – Без противопоставяне сред българското общество. Без да използваме тревожната ситуация в страната и здравето на българските граждани като разменна монета, без печелене на гласове на всяка цена, без политически антагонизъм. Това би довело до дестабилизиране на обществото, до сериозни проблеми за здравето и бъдещето на хората. Ще ги демотивира да гласуват.

Съгласете се, че тежката обстановка сега ще изисква висока експертиза и сериозна работа във всички сфери на обществения и стопанския живот и след кризата. Ето защо българското общество се нуждае от можещи и далновидни политици, с които ДПС е доказало през годините, че разполага, и с воля за постигане на резултати в полза на доброто.

В по–прагматичен план това означава активна дейност в региона, постоянни приемни и срещи с граждани, особено внимание към проблемите на малкия и средния бизнес, диалогичност  на всички нива и спазване на правилата.

Искаме чрез целия наш опит и умение да стигнем до сърцата на хората, а с действията си да ги накараме да ни повярват.

За да се осигури честен вот и легитимно представителство на следващото управление на страната, е необходимо гражданите да се възползват от изконното си право и да гласуват. Те решават с гласа си кой ще управлява и с кого. Така бих мотивирал своите сънародници да дадат гласа си на 4 април.

В кампанията ние от ДПС няма да говорим срещу никого, а за доброто на всички.

Искам да благодаря на всички, които са готови да гласуват, независимо за кого.

А за тези, които няма да гласуват за нас, сме виновни ние, защото не сме достигнали до сърцата и душите им.

За ДПС с бюлетина № 9

Купуването и продаването на гласове е престъпление