Парламентарни избори 2021: Петър Чобанов: ДПС е мобилизирано, очаквам да вдигне резултата си

Рестартът на държавността го разбираме със спазване на правила, закони, ред, възстановяване на спазването и прилагането на върховенството на закона, което беше нарушено от предишното управление, изтъкна водачът на листата на движението в Ямбол.

Следващият парламент бързо трябва да избере основните приоритети за реформи, да заздрави бизнес средата, за да даде възможност икономиката да се развива устойчиво и ускорено.

Това каза Петър Чобанов, водач на листата на ДПС в 31 МИР – Ямбол, в интервю за предаването „Тази неделя“ по БТВ.

„Очаквам ДПС, което е още по-мобилизирано спрямо предходните избори, да вдигне резултата си. Ще видим, че това ще стане пропорционално и няма да се дължи само на Република Турция. Рестартът на държавността го разбираме първо със спазване на правила, закони, ред, възстановяване на спазването и прилагането на върховенството на закона, което беше нарушено от предишното управление. Разбираме го това да се прави от хора, които да имат нужната експертиза и на базата на диалог с останалите политически сили, да се очертаят основните приоритети, те да се спазват и всичко да е в рамките на закона и правилата.

Виждаме възможност да се тръгне в тази посока. Оттук нататък са важни средствата и как се прави, но този модел на сливане на една партия с държавата трябва да бъде разграден. Това е трудно, но се надявам това да стане по правилата“, каза още Чобанов.

„Ние сме поставени в една нова ситуация. САЩ доминират във финансовите отношения и правила. Санкциите са допълнителен инструмент, който е свързан с борбата с корупцията и върховенството на закона, но е свързан и от гледна точка да пази тези финансови правила. Как в България ще бъдат прилагани тепърва трябва да си отговорим на този въпрос. Оттук нататък това е въпрос, с който и следващият парламент вероятно ще се занимава. Трябва да се спазва българското и европейското законодателство“, заяви той.

„Има някои окуражителни сигнали, които идват по отношение на оборотите и оживлението в търговията и промишлеността. Надяваме се те да продължат, но за да стане това, следващият парламент бързо трябва да успее да си избере основните приоритети за реформи, които са много необходими, да заздрави бизнес средата, да я изчисти от това, което се наблюдаваше до момента, да я заздрави, за да даде възможност икономиката да се развива устойчиво и ускорено, за което настоява ДПС и което е в основата на нашата програма. Тези приоритети и принципи смятаме за много полезни и трябва да станат приоритети на България“, посочи Чобанов.

„За съжаление доста европейски страни започнаха да растат, но ние още не сме. Основните причини са, че факторите за растежа бяха подценявани от предишното правителство и не бяха правени реформи. На 24-то място сме по отношение на спада на заетостта, а по отношение на инвестициите сме на 17-о място. За да се справим с това е необходимо да се приложи Програмата за ускорено догонващо развитие, която предлагаме“, допълни той.

Купуването и продаването на гласове е престъпление