Парламентарни избори 2021: Мария Цветкова, водач на листата на ВМРО: Гордея се, че в Ямбол българските традиции са живи!

Уважаеми граждани на Ямбол,

 

Поздравявам Ви с един от най-хубавите празници в народния ни календар Сирни Заговезни! По традиция, на този ден, близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. Празникът е свързан с началото на Великия пост, нарича се още Поклади и Прошка.

Гордея се, че в родния ми град Ямбол българските традиции са живи! Радвам се, че ямболиисъхраняват нашите обичаи и самобитност, които са ни запазили през вековете като народ и ги предават от поколение на поколение! В Ямбол на Сирни Заговезни или в навечерието на празника от години се представя християнския семеен обичай за искане на прошка. Хората приготвят празничната трапеза, на която присъстват млечни продукти, яйца, баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва. Запазен е обичаят с хамканетона децата от семейството с халва, пожеланията за здраве и благоденствие.По случай Сирни Заговезни в квартал „Каргон“ и в ямболските села се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве и за духовнопречистване. Играят се хора около тях и се пеят песни. Изпълнява се един от древните обичаи от времето на траките – традицията за хвърляне на дървени стрели. Всичко това ни връща към корените ни и към нашата самобитност, показва на нашите деца магията на българските традиции, които ни правят уникални като култура и като народ. В празника обикновено участват ямболски кукерски групи, които са емблема за града. Усложнената пандемична обстановка наложи тази година “Кукерландия” да не се проведе в традиционния си масов вид, но празникът остава най-красивият и емоционален маскараден фестивал в България, който радва жителите и гостите на града повече от 20 години. Дано кукерите да изгонят злите духове и вируси!

В контекста на смущаващите тенденции на засилен мултикултурализъм, глобализацията, миграцията, религиозните и междукултурни конфликти не бива да допуснем специфичната уникалност на националното ни културно богатство да изчезне частично или изцяло.

Да продължим да съхраняваме вековните традции, които пази Ямбол – уникалните коледари, кукерските празници, фолклорът и етнографските особености на региона, нашите църкви, носии, археологическото богатство на голямото тракийско селище „Кабиле“, което е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Гордея се, че  ямболлии пазят българските традиции и са стожер на българската културна идентичност!

Бъдете здрави, съхранявайте българското!

Простете, простено да ви е!

 

С тези думи ямболският народен представител Мария Цветкова поздрави ямболии по повод Сирни Заговезни. Тя е водач на листата с кандидати за народни представители на ВМРО-Българско национално движение в Ямбол. В 44-то НС Цветкова беше член на Комисията по културата и медиите и работеше именно за съхраняване на българската култура. Опазването на националния културен идеал е основен приоритет за ВМРО – възраждане на българските традиции, самобитност, обичаи, дух, запазване на езика, религията и културно-историческотони наследство.

Водачът Мария Цветкова и нейните съмишленици– Тодор Налбантов, кмет на с.Маломиир и втори в листата на ВМРО-БНД и инж. Емил Попов, предприемач – трети в листата на войводите, участваха в различни празници на територията на област Ямбол, свързани със Сирни Заговезни и кукерските традиции. 

За кандидатите на ВМРО може да гласувате с номер 1 в интегралната бюлетина.

За ВМРО България е над всичко!

Купуването и продаването на гласове е престъпление