Пари за новата болница в Ямбол има и тя ще бъде завършена, категоричен е кметът Георги Славов

„Пари за новата болница има и новата болница ще бъде завършена“, обяви в репортаж за сутрешния блок на Нова телевизия кметът на Ямбол Георги Славов. Той потвърди, че вече има готов работен проект и предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за довършването на обекта. Реално довършителните работи могат да започнат до 4 месеца, ако след провеждането на избор на изпълнител няма обжалване, се казва още в репортажа.

Припомнен бе и дългият път, извървян до сега, когато вече има изрична гаранция от настоящото правителство, че ще бъдат отпуснати поне 12 млн. лева за завършване сградата на новия болничен комплекс.

Строителството на болницата е започнато още преди четири десетилетия, но едва в последните години има реални стъпки за финализирането му. По предложение  на кмета Георги Славов през 2012 г. общинският съвет гласува с пълно единодушие решение за даряването на сградата за нуждите на МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Пак по негово настояване тогавашният кабинет на Бойко Борисов отпуска целеви средства от 1,5 млн. лева за подмяна на дограмата и е възложено цялостно проектиране за модернизация на обекта. В 2013 г. правителството на Орешарски умишлено спира финансирането за новата болница. Местните депутатите от левицата, включително тогавашният финансов министър Чобанов, също от Ямбол, убедено твърдят, че областта няма нужда от нов болничен комплекс.

„Ако днес този проблем не бъде решен, то утре Ямбол изобщо няма да го има на здравната карта“, категоричен от своя страна е ямболският кмет. Настоящата база на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ няма как да даде качествена услуга. Разпръснатите в 17 сгради отделения са изпитание както за пациентите, така и за работещите в здравното заведение. В допълнение, това генерира колосални средства за поддръжка и отопление на сградния фонд.

Необходимостта от съвременен и единен болничен комплекс в Ямбол отдавна не е желан лукс, а крещяща нужда и неизбежно решение. С тези мотиви кметът на Ямбол успя да привлече за каузата настоящия премиер Бойко Борисов, който в началото на 2017 пое публично ангажимент, че държавата ще осигури средства за нова болница. Последваха гаранции от страна на здравното и финансовото министерство, като средства за стартиране довършването на обекта ще бъдат отпуснати при избран изпълнител на строително-ремонтните дейности. Очаква се процедурата за избор на изпълнител да бъде обявена до няколко седмици.

 „Новата болница ще се случи въпреки спекулациите, лансирани в публичното пространство от ямболските депутати от БСП, които твърдят, че в бюджета няма средства за това. Сега, след като основната част от работата е свършена и сме на прага на реалното строителство, някои политици проявяват мнима загриженост за съдбата на болницата или са склонни да си приписват заслуги, че са направили нещо по въпроса. По-важното е, че процесът е необратим и се надявам до две години ямболлии да имат модерно болнично заведение“, коментира в допълнение по темата кметът на Ямбол Георги Славов.