Паметник на Васил Левски ще бъде открит в Ямбол

На 18 юли 2022 година, понеделник, се навършват 185 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. По този повод в 9:30 часа ще започне церемонията по тържественото откриване на неговия бюст-паметник в Ямбол, издигнат на улица „Георги Раковски“, вдясно от сградата на Община Ямбол.

В нея ще участват почетен караул и представителни части от гарнизон Ямбол, както и Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов. Ямболски духовници ще отслужат водосвет за освещаване на паметника. В програмата е включена и кратка поетична програма, посветена на Дякона.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще прочете празнично слово, а в края на церемонията ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото на Апостола.

Автор на бюст-паметника на Васил Левски е архитектът Любомир Добрев, който спечели конкурса, организиран от Община Ямбол.

Идеята за създаването на паметник на Дякона възниква още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков – учредител на Сдружение „Левски-Дяконът“. През април 2019 година Общински съвет – Ямбол дава съгласие за поставяне на паметника в Ямбол.

До 2021 година обаче средства за кампанията не бяха събрани, а дарителската сметка на Сдружението беше закрита. Тогава новото ръководството на Община Ямбол взе решение да подпомогне начинанието и дарителската инициатива, в която се включиха много фирми, организации, граждани, ученици и общински съветници, стартира точно преди година.

Община Ямбол благодари на всички, които подкрепиха тази родолюбива кауза!