Официално бе даден старт на инициативата ПО НЕБЕТО И НА ЗЕМЯТА

Домакин на събитието, което се състоя на 23 февруари, бе Музеят на авиацията – филиал на НВИМ, който е партньор на Регионален исторически музей – Ямбол в проекта, посветен на историята на въздухоплаването ни. Зала Космос събра представители на двете културни институции, българските Военновъздушни сили, авиобаза Безмер и ДП РВД, ветерани и журналисти. Събитието уважи и председателят на Управителния съвет на Фондация „Български ВВС“ бригаден генерал Спас Спасов.

 

Директорът на авиационния музей, г-жа Рада Банялиева, откри събитието и разказа защо творческият екип заимства името на инициативата  ПО НЕБЕТО И НА ЗЕМЯТА от едноименната творба на Антон Страшимиров, създадена по действителен случай „Разказът отразява случилото се с двама български летци – Иван Миланов и Никола Дремсизов, които по време на Първата световна война изпълняват разузнавателен полет над гръцка територия. Получават повреда във витломоторната част на самолета и са принудени да кацнат аварийно край гръцкото село Караяни.  За да не бъде заловен аеропланът, той е запален, а двамата летци, след много тежък петдневен преход, успяват да стигнат до нашите части на летище Ксанти. Това, че случката е разказана от Страшимиров 20 години по-късно (и е една от последните му творби), е показателно колко впечатлен е авторът от героизма на нашите летци, които проявяват мъжество не само в небето, но и на земята“, каза г-жа Банялиева.

„Искам да благодаря на колегите от Регионален исторически музей – Ямбол за това, че ни потърсиха за съдействие и подкрепа при изготвянето на календара, който поставя началото на инициативата ПО НЕБЕТО И НА ЗЕМЯТА, която ще стартира със съвместни събития, свързани с посещение на ямболски деца по време на 12-ти април, който е Ден на отворените врати в Музея на авиацията и с гостуване на наши изложби в Ямбол“, допълни тя преди да даде думата на директора на Регионален исторически музей  – Ямбол  гл. ас д-р Стефан Бакърджиев.

„За мен и за нашия екип е удоволствие да сме тук днес, за да  дадем старт на инициативата ПО НЕБЕТО И НА ЗЕМЯТА, идеята за която се роди много емоционално след лични разговори с колегите от авиобаза Безмер. Впоследствие се обърнахме за допълнителна информация и помощ към Националния военноисторически музей и Музея на авиацията, който е филиал на НВИМ. Изключително благодарни сме на колегите, че откликнаха на идеята. Заедно планираме посещения и образователни турове в Музея на авиацията по повод 12-ти април, представяне в Ямбол на фотодокументалната изложба „70 години полкова и базова структура във ВВС на България“ в Европейската нощ на музеите и още интересни събития, които ще обявяваме поетапно през следващите месеци. Градът ни винаги е бил свързан с авиацията, а авиобаза Безмер е била, и е, близка до сърцата на ямболци“, каза д-р Бакърджиев.

„Бих искал отново да благодаря на всички, които работят за успеха на инициативата със страст и отдаденост. На нашите партньори и домакини днес от Музея на авиацията, на  НВИМ в лицето на доц. Соня Пенкова, на г-жа Банялиева, на колегите от Регионален исторически музей – Ямбол, които са автори на идеята, на нашия художник Таня Косева, която е автор на корицата и дизайна на календара, на авторите на текстовете в календара – г-жа Мария Качулева и г-н Владислав Петров, които приеха да станат наши съучастници в това начинание, на българските Военновъздушни сили и aвиобаза Безмер за подкрепата. Благодаря Ви, че си сътрудничим, за да се случва тази инициатива“, завърши д-р Бакърджиев.

Авторите на текстовете в календара – г-жа Мария Качулева и г-н Владислав Петров разказаха за изследователската си интерес към историята на авиацията и към личностите, оставили следа в нея, споделиха защо са приели да участват в инициативата и заявиха желанието си да са част от следващите съвместни събития в проекта.

Това е първи съвместен проект за Регионален исторически музей-Ямбол и Музея на авиацията, които са подкрепени в инициативата ПО НЕБЕТО И НА ЗЕМЯТА  от българските Военновъздушни сили и aвиобаза Безмер.