Официалното откриване на жътвената кампания отново се превърна в празник на традициите

В истински празник на традициите се превърна отново откриването на жътвената кампания на община „Тунджа“ в с. Търнава. За единадесети път  организаторите  – община „Тунджа“, кметство с. Търнава и фирма „Пеликан Агро“, обединиха усилия, за да стане празникът богат и пъстър, пресъздаващ традициите на зажънването и на култа към зърното и хляба.

Молебен за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник архимандрит Димитрий. С наричането „Бог напред и ние след него“ и с пожелание за пълни хамбари, самодейците от Пенсионерски клуб „Доверие“ в село Чарган влязоха в нивата, за да ожънат първите снопове, които бяха дадени първо на стопаните, а след това и на гостите и бяха „откупени“ с желязна пара за здраве и сила и с голяма пара за благоденствие.

Гости на ритуалното „Зажънване“  бяха заместник-областният управител Драгомир Драганов, кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, заместник-кметове и секретарят на община „Тунджа“, началникът на РУП „Тунджа“ Илиян Анастасов, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Вилиян Вълков и общински съветници. Допълнителен колорит на ритуала създаваха и жътварските трапези с традиционни за сезона ястия, подготвени от самодейци от селата Маломир и Стара река и от пенсионерските клубове на с. Чарган и с. Кукорево.

Празникът продължи в пространството около новопостроената църква, където бяха подредени рисунките от традиционния конкурс „Жътва“ и обредните хлябове, които тази година достигнаха рекордния брой от 25 погачи.

Поздрав към присъстващите отправиха Таня Тодорова от фирма „Пеликан Агро“ и кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев. Той поздрави и всички самодейци и пазители на традициите с Деня на българския фолклор, с който съвпадна официалното откриване на жътвената кампания.

С фолклорните си песни и танци тунджанските самодейци направиха празника пъстър и истински, за да се повеселят от сърце хората преди старта на жътвата.

В програмата участваха  Танцовите състави „Малки веселячета“ и „Веселячета“ при Обединено училище „Васил Левски“, с. Тенево; Певческа група при НЧ „Виделина-1928“ и Пенсионерски клуб „Надежда“, с. Кукорево; Янимир и Димана Демиреви, с. Маломир; Певческа група „Карапчанка“ при НЧ „Просвета-1920“, с. Маломир; Танцов състав „Детелини“ при НЧ „Добри Керанов-1961“, с. Стара река; Памела Петкова, с. Завой; Танцова формация „Събев“ при НЧ „Пробуда-1928“, с. Могила и Цветозара Колева, с. Могила.