От -14 до 20 градуса през февруари

Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат между -14 и -9 градуса, а най-високите – между 15 и 20 градуса. Това съобщиха за БТА от  Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година се очаква

средната месечна температура през февруари да бъде около и над нормата,

която в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 2 и 5 градуса, а в планините – между -8 и -3 градуса.

 
 
 
 
 

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините – между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за Рило-Родопския масив и Странджа е от 60 до 100 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие

на февруари времето ще остане с повишена динамика, средно за периода температурите ще са по-високи от обичайните. Месецът ще започне с валежи, предимно от сняг, и със застудяване.

 
 
 
 
 
 

Впоследствие отново ще се затопли и през втората половина от десетдневието ще бъде по-топло от обичайното, особено в Северна и Източна България. Вероятност за валежи, последвани и от временно понижение на температурите, има около 8 февруари. Ще има и дъжд, и сняг, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка.

През второто десетдневие

температурите ще се колебаят около стойности, близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото на десетдневието, а около средата температурите ще са по-ниски. Повишена вероятност за валежи има в периода 13-17 февруари, както и в края на десетдневието. Отново ще има и дъжд, и сняг, но без трайна снежна покривка.

 
 
През последното десетдневие

на февруари времето ще се задържи с температури близки до обичайните. По-голяма е вероятността за валежи около 24-25 февруари, прогнозират синоптиците от НИМХ.