От днес с маски в болници, аптеки, автобуси и социални институции

От днес на територията на цялата област Ямбол става  задължителното носенето на предпазна маска в болнични заведения, аптеки, оптики, институции за социални услуги и градски и междуградски транспорт, както и спазването на физическа дистанция от 1,5 метра при струпване на  хора на открито. Мярката се въвежда за срок от 30 дни поради преминаването на границата от 100 заболели на 100 000 души и влизането в жълтата зона.

 Работодателите следва да осигурят безопасни условия на труд на служителите си и да не допускат на работа хора с остри респираторни заболявания, както и при възможност да създадат организация за работа от дистанция. Да се организира ежедневен сутрешен филтър в детските градини, както и в специализираните институции за социални услуги. Това беше решено още на заседание на Областния медицински съвет, във връзка с готовността на лечебните заведения да посрещнат евентуална нова вълна от заболели от Ковид 19, което се проведе в Областна администрация -Ямбол.

 

Към 19.07.2022 г., четиринадесет дневната заболеваемост е 187 на 100 000 души население, което означава, че област Ямбол се намира в жълтата зона със заболеваемост между 100 и 350 на 100 000 души. Ямбол е една от деветте области преминала на етап I по заболеваемост.

Заболелите в нашата област са 348, като от тях 14 лица се лекуват в болнични заведения, 12 – в Ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ , 1 – Сливен и 1 – във ВМА София, а останалите 334 се лекуват в домашни условия. Под карантина са 157 души. Общо лицата с поставена диагноза от началото на пандемията са 17 970, а починалите са 750 души. За последното денонощие са установени 43 нови случая, а за последните две седмици са починали двама души.