От днес започват Водиците

За българите в древността дните по Водици –5, 6, 7 януари са били трите най-магически дни в годината . Празникът води началото си още от преди Христа и е бил приеман, като символ на живота и сътворението. Почитаме водата, а небето се разтваря за желанията ѝ. Това са силни дни, пречистващи ни от изминалите преживявания. Наричани са още и дни на магия, в чийто период можем да се самоорисаме с благодат.
На 5 януари е първият ден на Водици, ден, в който прадедите ни са правили мълчана и наричана вода.
На 6 януари е денят на мъжката енергия, когато момчетата и мъжете се къпят в студена изворна вода за здраве и сила.
А третият, последен ден от Водици, 7 януари, е свързан с женската енергия, когато жените и момите се къпят в студената вода за здраве и плодородие.
Така пречистени, двете енергии се сливат силни в новата година. Празникът Водици води началото си много преди Христа и неслучайно се засича с Богоявление. Сега е прекрасен момент да наречем новия цикъл, в който навлизаме.
Дори и да не вярваме в ритуали, магията и магичното, трябва да вярваме в себе си.
Пожелавайте с пълна сила онова, което би ви донесло удовлетворение. В живота ни винаги има едно нещо, чието реализиране неусетно премоделира и хармонизира всичко останало. След време ще има друго – „Там където си успял, няма да преуспееш“, но вие открийте това, кое е сега. Ако се колебаете, следвайте усещането за трепет и ентусиазъм, те са изключителни водачи.
Мъдростта, идваща от миналото, не е случайна. За да познаем себе си, трябва да познаем корените си. Познавайки традициите си, се сдобиваме със силата на предците си.
А това ни дарява със сила в намеренията, делата и сбъдването!