Отличия за ямболски информатици

От 9 до 12 октомври в град Букурещ, Румъния се проведе седмото издание на престижното международно състезание Romanian Masters in Informatics, от което българските информатици спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 6 бронзови медала.

В изданието на Romanian Masters in Informatics участваха близо 120 участници от 11 държави. България беше представена от цели 7 отбора от градовете Ямбол, Габрово, Шумен, София и Варна, както и националния.

Златото грабна десетокласникът Мартин Копчев от град Габрово, който е част от националния ни отбор по информатика. Той е спечелил както сребърен, така и бронзов медал от международната олимпиада по информатика (2019 и 2018) и още един златен от балканиадата тази година.

Носители на среброто са Виктор Кожухаров от Русе, Румен Михов от Ямбол и Стоян Малинин от Хасково. Бронзови медалисти са Иво Карагьозов и Деян Хаджи-Манич от Варна, Антъни Господинов от Ямбол, Андон Тодоров, Александър Радославов и Константин Каменов от София.

RMI се осъществява под домакинството на румънската Национална гимназия по компютърни науки “Tudor Vianu”. Състезанието предоставя чудесна възможност за младите хора да демонстрират своите способности по информатика, да обменят знания и да подобрят междукултурните контакти в средното образование.