Откри се официално жътвената кампания в община „Тунджа“

За седма поредна година, в землището на с. Търнава тържествено се откри жътвeната кампания в Община „Тунджа“.

Организатори на утвърдилата се церемония са фирма „Пеликан Агро” ЕООД, Община „Тунджа“ и Кметство село Търнава.

На празника присъстваха кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев, областният управител на Област Ямбол Димитър Иванов, заместник-кметът Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев, кметът на с. Търнава Андон Матев и управителите на фирма „Пеликан Агро” ЕООД – Таня и Теодор Тодорови.

Негово Високопреподобие Архимандрит Димитрий в съслужие с отец Стоян, отслужи благодарствен молебен за спорна работа, добра реколта и успешни добиви.

Ритуалът „Зажънване“ представиха самодейци от клуб на пенсионера „Доверие“, село Чарган.

По традиция пръв зажънва човек „с лека ръка” или най-възрастният и опитен жътвар. Първите два-три класа се хвърлят напред с думите: „Бог напред, ние след него!”.

С песен на уста, облечени в тунджански носии и забрадени с бели кърпи, жътварите нагазиха в нивата и със сърпове и паламарки събраха първите натежали житни класове.

Както повелява традицията, с тях бяха направени снопи, като първите два бяха дадени на собствениците на „Пеликан Агро“ и на „чорбаджията“ на общината – кмета Георги Георгиев. Те ги откупиха с желязна пара – символ на здравето и силата.

Да е едро житото, да са пълни хамбарите и да има хляб на трапезата“ – това бяха основните пожелания. 

Жътварите поднесоха и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на тунджанци.

На официалните лица беше поднесена и традиционната „брада“ – ръкойка от класове, съчетана с цветя и завързана с червен конец. Тя се носи от стопанина у дома и се окачва до иконостаса, където престоява чак до другата жътва – за здраве и по-голям урожай. Тогава зърното от брадата се стрива и заедно с другото семе се посява.

Празникът продължи в парка на селото с богата програма от песни и танци в изпълнение на самодейци от селата Чарган, Могила, Победа, Тенево и Стара река.

Под лъчите на жаркото юнско слънце се изви една истинска феерия от ритми, великолепни гласове и колоритни танци. По този невероятен начин тунджанци отпразнуваха откриването на жътвената кампания, с благодарност към земята, зърното и хляба.

Специален гост на празника беше фолклорен ансамбъл „Тунджа“, които с медните си гласове огласиха цялото село.

Организаторите бяха предвидили и в тазгодишното издание на празника два конкурса:

  • За детска рисунка на тема „Жътва“;

  • За обреден хляб.

Творбите бяха изложени в парка, като всеки присъстващ имаше възможност да закупи детска рисунка с благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат предоставени във Фонда за стипендии и еднократно финансово стимулиране на ученици, студенти и младежи от община „Тунджа“.

Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени допълнително през следващата седмица.

На всички присъстващи на празника беше раздаден курбан за здраве, дар от „Пеликан Агро“ ЕООД.