„ОТВЕТЕН УДАР – 2018” с 42-ри механизиран батальон – Ямбол

Тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2018г.” ще се проведе от 16 до 19 октомври на Учебен полигон „Корен” с 42-ри механизиран батальон – Ямбол. Темата на учението е „Усилен механизиран батальон като преден отряд в отбранителна операция“.
В „Ответен удар – 2018г.” ще вземат участие около 700 военнослужещи и 172 единици бойна и специална техника от състава на Втора механизирана бригада, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, огнеметно-димов взвод от 38-ми батальон за Ядрена, химическа и биологически защита и екология – Мусачево, взвод за сигнално разузнаване и електронна война от 1 разузнавателен батальон – Свобода, както и курсанти от НВУ „Васил Левски”. Офицерът, провеждащ учението, е командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, директор е заместник-командирът на бригадата – полковник Недялко Ников, а заместник-ръководител по логистичното осигуряване е полковник Тодор Тодоров, който е заместник-командир по логистичното осигуряване на бригадата.


В рамките на „Ответен удар – 2018г.” ще се отработят задачи, свързани със заемане, инженерно оборудване и маскировка на район за отбрана, водене на отбранителни и задържащи бойни действия за отразяване атаката на противника. Цели се усъвършенстване навиците и уменията на командирите и щаба при планиране на отбранителните бойни действия на формированията, при поставяне на задачи на подчинените и управлението им в хода на боя, както и усъвършенстване на взаимодействието им с придадените и поддържащите формирования за изпълнение на задачи в хода на отбранителните бойни действия.
В последния ден на учението, на 19 октомври, ще се проведе Ден за високопоставени гости, на който са поканени да присъстват: президентът на Република България, председателят на Народното събрание, министър-председателят на Република България, министърът на отбраната, началникът на отбраната, командири на видове въоръжени сили, командири на военни формирования от Българската армия, както и представители на местната власт от Хасково и Ямбол.