Отбелязваме 50 години джаз в Ямбол и Деня на българската община с концерт на Градския духов оркестър към НЧ „Съгласие-1862“

Градският духов оркестър към Народно читалище „Съгласие-1862“ ще превърне зрителната зала на Община Ямбол в машина на времето, пренасяйки публиката в магичния свят на джаза от 20-те години на миналия век до днес. Концертът, който ще се състои на 11 октомври от 18:00 часа, се осъществява с финансовата подкрепа на Община Ямбол и е посветен на 50-годишнината от първия международен джаз фестивал в България и на Деня на българската община.

Ямбол е сцена на този първи международен джаз фестивал, проведен през март 1974 г., когато тук пристигат пазарджишката джаз-формация „Бели, зелени, червени“, оркестър „София“, чехословашкият оркестър „Гатч“ и полската група „Джаз кариес“. Според спомени на видния музикален критик Васил Гаджев и писателя Христо Карастоянов, този музикален празник е запомнен и с кукерчето на художника Георги Зайков, което е станало емблема на джаз срещата.

Половин век по-късно, под диригентството на маестро Васил Шейтанов, музикантите от Градския духов оркестър ще ни потопят в неостаряващи хитове на глобалната сензация Карлос Сантана, пионера тенор-саксофонист Колман Хоукинс, легендарната шведска група АББА, незабравимия певец и композитор Фреди Меркюри, великия Джордж Гершуин, влиятелния композитор Ендрю Лойд Уебър и краля на суинга Глен Милър.

Солисти на концерта ще бъдат Златко Стоянов, Мишел Димитров, Димитър Станков и Велислав Велчев, а специален гост-солист ще бъде известният ямболски музикант Любомир Воденичаров – Лъвето.

Не пропускайте възможността да направите подарък на себе си и на близките си, като запазите вечерта на 11 октомври за концерта в зрителната зала на Община Ямбол. Входът е свободен.