Осъдиха 18-годишен за съжителство с малолетна в симулативен съдебен процес

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Седмокласници от ОУ„Д-р Петър Берон“ и ОУ „Йордан Йовков“ в Ямбол станаха свидетели на осъждането на 18-годишен младеж от Ямбол затова, че е заживял на семейни начала с тяхна връстничка. Председателката на Районен съд – Ямбол Светлана Митрушева, прокурорът от Районна прокуратура Веска Василева, адвокат Рени Русева и членове на Читалище „Умение-2003“ представиха пред учениците симулативен съдебен процес по обвинение за фактическо съжителство с малолетна с цел да ги провокират да поразсъждават по темите за престъпленията срещу брака, семейството и младежта.


Инициативата е част от дейностите по проекта на Читалище „Умение-2003“ „ДЪГА за нашите деца“, който от самото начало се подкрепя напълно от Районен съд-Ямбол и Районна прокуратура-Ямбол. Проектът стана възможен, благодарение на фондация „Работилница за граждански инициативи”, по програма „Дъга” 2015-2017, с финансовата подкрепа на фондация „Велукс”.
Темите за правата на децата, методите за тяхната закрила, както и наказателната отговорност за престъпления срещу деца, в това число и ранните бракове, са част от тренингите, които обучители от читалището провеждат с ученици и родители от ромската общност в Ямбол. Седмокласниците имаха възможност да видят на живо по какъв начин действа прокуратурата и съдът в България при получен сигнал за фактическо съжителство с непълнолетна.
„Съдът не раздава любов и не пречи на любовта. Да, подсъдимият заяви, че двамата се обичат и се искат, добре, но да живееш на семейни начала с непълнолетна и да имаш дете от нея е престъпление и младежът си носи наказателната отговорност“, отговори съдия Митрушева на въпроса защо е наложила присъда пробация и оществено порицание на 18-годишния Иван, след като той обича момичето и се грижи за нея и за бебето им.
„Такива сигнали, за съжаление, идват при нас доста често и то предимно от дирекция „Социално подпомагане“, след като момичето вече е забременяло или родило. При това дори за 11-годишни момичета. Проблемът е в това, че тя още е дете и няма необходимите знания и умения, а често и финансова възможност да се грижи за друго дете“, каза прокурор Василева. В случаите, когато и двамата младежи са непълнолетни, наказателната отговорност се носи от техните родители, допълни Василева. А най-сериозните рискове при бременност и раждане в незряла възраст са увреждания и дори смърт на детето-майка, затова и браковете и сексът с деца са престъпление, са изводите на самите ученици в следствие на дискусията с обучителите и правозащитниците.
Пълният видео-запис на симулативния съдебен процес е публикуван в блога и Facebook-страницата на проект „ДЪГА за нашите деца“ и в канала на Читалище „Умение-2003“ в YouTube.
На 17 февруари предстои провеждането на друг симулативен съдебен процес по темата за неплащане на издръжка на дете – един от най-масовите съдебни казуси в България.