„Оркестър Титаник“ гостува на 10-ти май в Ямбол

„Животът е „one man show” , докато оркестърът на Титаник продължава да свири” – знакова реплика на Хари Худини – герой от пиесата на Христо Бойчев „Оркестър Титаник”. През 2002 г. тази пиеса получава Икар за драматургия   и оттогава досега е една от най-поставяните му по света. От Норилск (Русия) до Кейптаун (Южна Африка) и от Вашингтон (САЩ) до Сидни (Австралия).

В България Андрей Калудов и Пламен Панев имат  своите успешни, но и много различни спектакли на „Оркестър Титаник”, което само показва колко големи възможности дава този текст.

Младият  режисьор Дамян Тенев, чийто спектакъл ще видим в Ямбол на 10-ти май,  определя срещата си с четиримата несретници живеещи на гара без влакове за среща с близки хора. „Положението на тези скитници на тази гара е малко като нашето в средата, в която съществуваме”, казва той в свое интервю. Може би затова е избрал да реализира спектакъла си със свои приятели, млади колеги  и допълва „Затова и пиесата сме я прекарали през нас самите като хора. Всичко, което е вътре в нашия спектакъл е част от нашия опит.”

А кой е великият  Хари Худини в дебютния спектакъл на Дамян? Решението му е не само талантливо, но и дълбоко човешко – един магьосник, който ще слезе от единствения спрял  влак, не само за да припомни на тези хора че има и друг, по-добър свят, но и да им даде сили да се борят за него.

Хубав режисьорски прочит, за който Дамян Тенев е номиниран за Икар тази година. Пътят, който извървява към това признание е  осеян с много актьорски  изяви и награди, но по-важното е, че пътят който той открива за героите в представлението си е да си спомнят кои са всъщност, защото „в дребните неща се изгубваме ужасно и забравяме защо сме тук” .

Актьорите в представлението са Петър Влайков, Пламен Петков, Красимир Митов, Станислава Николова, Емануил Костадинов, Иванка Шекерова, художник е Радостина Тодорова.

Очаквайте  „Оркестър Титаник“!