Оригинална икона на Св. Цар Борис бе дарена на ямболския храм „Св. Николай Чудотворец”

В деня на всеопрощението, оригинална рисувана икона на Св. Цар Борис намери своя дом в ямболския катедрален  храм „Св. Николай Чудотворец”. Тя е дарение и бе поставена днес с благословията на предстоятеля на църквата отец Георги.

Ктиторите с предстоятеля на храма отец Георги

Иконата е дело на известния ямболски иконописец Димитър Огнянов. Размерите ѝ са 60/80 см. Рисувана е ръчно, със сребърен и златен варак върху дървена основа. Изпълнена е по всички канони на православието в стил „византийска иконопис”. Изображението не възпроизвежда съществуващ стар стенопис или икона, а отразява изцяло виждането на автора за образа на светеца.

Иконописецът Димитър Огнянов /вляво/ с ктитора Огнян Огнянов

Изборът да бъде изписан образът на Св. Цар Борис не е случаен. Освен, че утвърждава християнството като официална религия у нас, той има и ключова роля за развитието на книжовната дейност. Канонизиран наскоро след смъртта му, Св. Цар Борис е почитан като покровител и просветител на българския народ и негов застъпник пред Господа. Молитвите пред неговата икона помагат за утвърждаване на вярата, както и хората да бъдат достойни, успешни и да създадат благочестиво семейство.

Ктитори са семейство Красимира и Огнян Огнянови от Ямбол. Иконата е поставена на западната страна на една от вътрешните колони в храма, намираща се пред иконостаса, където също е изписан Св. Цар Борис. Така двете изображения визуално си кореспондират и усилват духовното преживяване в божия храм.

„По молитвите на св. цар Борис Всемилостивият Небесен Цар да пази народа ни от всяко зло и да дарува на скъпата ни Родина мир и духовен напредък, за да се прослави чрез това Дивният в Своите светии Бог и да се величае името Му в сърцата на вярващите българи во веки“.