Организация на движението по време на 38-мото Международно Рали „СЛИВЕН – 2018“

Ралито ще се проведе на 27, 28 и 29.07.2018 г., в 10 Специални етапа (СЕ) и 1 Супер специален етап (ССЕ), на територията на гр. Сливен (района около ЖП-Гара, по бул. „Хаджи Димитър“ и по бул. „Илинденско въстание“) и на територията в планинската част на Област Сливен – в района на селата Бинкос, Жълт Бряг, Градско, Новачево, Бяла, Ичера, Раково, Нейково, Катунище, местностите „Агликина поляна”, „Бабина локва”, „Даулите”, „Абланово“, „Карандила”, „Чуката” и връх „Българка”. Организатори на проявата са Община Сливен и АСК „Скорпион“ – Сливен. За осигуряване на обществения ред и пътната безопасност по време на ралито са включени 109 служители на ОДМВР-Сливен.


На 27.07.2018 г., за времето от 17:32 ч. до приключването на супер специален етап ССЕ № 1, ще се въведе забрана за движение на МПС извън състезанието в района на бул. „Хаджи Димитър” в гр. Сливен – от старта до МБАЛ „Амброаз Паре“, по бул. „Илинденско въстание“ до кръстовището му с ул. „Дели Ради“ и до кръстовище на бул. „Илинденско въстание“, което е вход към кв. „Стоян Заимов” до бл. 89.
На 28.07.2018 г., за времето от 09:18 ч. и от 13:34 ч. до приключването на специални етапи СЕ № 2 и СЕ № 5, ще се въведе забрана за движение на МПС извън състезанието, от пътния разклон до моста за с. Бинкос, по трасето на посочените скоростни етапи, което започва от старта, на 700 м. след пътния разклон, от с. Бинкос за гр. Шивачево, през пътния разклон към с. Боров дол, до финала на 14, 300 км. след старта, на около 2 км. преди с. Жълт бряг.
Потокът от МПС, движещи се от с. Бинкос към гр. Шивачево ще се спира и подрежда за паркиране преди моста, вдясно, върху пътния банкет или ще се пренасочва към селото, като задължително се поддържа проходимост в отсечката на СЕ, за нуждите на служебни МПС на РСПБЗН, ЦСМП и ОДМВР-Сливен.
Потокът от МПС, движещи се от с. Жълт бряг към гр. Шивачево, ще се спира и подрежда за паркиране в горските поляни преди финала или в дясно, върху пътния банкет, за осигуряване на проходимост на състезателните автомобили, до старта на следващия етап „Качулка“ и проходимост за нуждите на служебни МПС на РСПБЗН, ЦСМП и ОДМВР-Сливен.
На 28.07.2018 г., за времето от 10:01 ч. и от 14:17 ч. до приключването на специални етапи СЕ № 3 и СЕ № 6, ще се въведе забрана за движение на МПС извън състезанието, по трасето на посочените скоростни етапи, което започва от старта, на 800 м. след селище „Качулка” и на 7,8 км. от с. Бяла, през пътен разклон „Агликина поляна“, през пътен разклон за с. Раково, до финала в с. Раково.
На 28.07.2018 г., за времето от 11:16 ч. и от 15:32 ч. до приключването на специални етапи СЕ № 4 и СЕ № 7, ще се въведе забрана за движение на МПС извън състезанието, по трасето на посочените скоростни етапи, което започва от старта, на 20 м. след моста, на изхода от с. Ичера към гр. Сливен, преминава през пътен разклон „Чуката“, през м. „Карандила“, през връх „Българка“ и свършва на стоп-финала, на около 2 км. след връх „Българка”, в посока м. „Абланово“ – гр. Сливен. На 28.07.2018 г., за времето от 10:30 ч. до приключване на СЕ 7 (последен за деня), ще се осигури полицейско присъствие на изхода на с. Градец в посока с. Ичера, с цел уведомяване на транзитно пътуващи граждани с МПС за гр. Сливен, за въведената забрана за преминаване след с. Ичера, във връзка с провеждащото се мероприятие, за часа на неговото приключване и за тяхното пренасочване към пътен възел „Петолъчка“.
На 29.07.2018 г., за времето от 09:00 ч. и от 11:10 ч. до приключването на специални етапи СЕ № 8 и СЕ № 10, ще се въведе забрана за движение на МПС извън състезанието в участъка от пътя – гр. Сливен, пътен разклон „Чуката“, по пътя към връх „Карандила“ – до финала, на около 1800 м. от пътен разклон „Чуката“.
Трасето на СЕ 8/10 започва от старта, до чешмата след автобусното обръщало в м. „Моллова гора“, до финала, на около 1800 м. след пътен разклон „Чуката“, в посока връх „Карандила“.
На 29.07.2018 г., за времето от 09:29 ч. и от 11:49 ч. до приключването на специални етапи СЕ № 9 и СЕ № 11, ще се въведе забрана за движение на МПС извън състезанието по трасето на посочените скоростни етапи, което започва от старта, на 640 м. преди пътен разклон на връх „Българка“ (от Дървото), преминава през „Сиирджийския завой“, през пътния разклон на връх „Българка“ и продължава в посока гр. Сливен до м. „Абланово“, където свършва на стоп-финала, до чешмата в м. „Абланово“.
Осъществени са срещи с всички кметове на малките населени места в планинската част на Община Сливен и Община Твърдица, в близост и през които преминава пътят на състезателните автомобили, с цел предупреждаване на населението, за вземане на мерки за безопасност на движението, за безопасност на населението и за безопасност на домашни животни, пуснати на паша и други.
Ще се разрешава движение на ППС и пешеходци, преди преминаването на специалния автомобил на организатора, който „отваря” СЕ за движение на МПС на зрителите. Всички МПС, които се движат преди този автомобил щ се спират и извеждат извън трасето на СЕ, в района на поста.
Абсолютно се забранява оказване на помощ от зрителите на екипажи, претърпели инцидент в трасето на СЕ, до пристигането на специализираните екипи, осигурени от организатора. Оказването на помощ води до дисквалификация на състезателите.

Сектор „Охранителна полиция“ при РУ-Сливен