Оранжев код за опасно време

Оранжев код за опасно време в 20 области на Западна и Централна България. Метеоролозите от НИМХ прогнозират бурен вятър и проливни валежи над страната днес.

Горещата вълна, дошла от Сахара, се сблъсква със студен арктически фронт, който вече предизвика обилни снеговалежи в Русия. Само за ден в Москва падна сняг, колкото една трета от месечната норма.

 

Областите в България, в които се очакват дъжд и силен вятър,  са Видинска, Монтанска, Врачанска, Софийска, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Смолянска и Пазарджишка.

През деня вятърът от юг-югозапад ще се усили, ще бъде бурен, със средна скорост около 10-15 м/с и пориви до 32 м/с (115 км/ч). Ще има валежи от дъжд и на места количествата ще са между 20 и 30 л/кв. м., в планинските райони на Благоевградска област и до 40 л/кв. м.

В 10 области е обявен оранжев код за бурен вятър. Това са Ловешка, Габровска, Великотърновска, Пловдивска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска и Ямболска. И в тези области през деня вятърът от юг-югозапад ще се усили, ще бъде силен и бурен, със средна скорост около 10-15 м/с и пориви до 32 м/с.

За 8 области на Североизточна и Северна България е обявен жълт код заради силния вятър. Това са областите Плевенска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка и Варненска. В тези области южният вятър ще се усили със средна скорост 8-13 м/с и пориви около 20-25 м/с. Около и след обяд с усилване на вятъра от юг-югозапад се очакват за Варненска области по крайбрежието на морето 14-17 м/сек, пориви 20 м/сек. На север от нос Калиакра вълнението на морето ще се увеличи до 4 бала.

През деня южният вятър ще се усили, ще бъде силен и бурен. На много места в страната ще има превалявания от дъжд, по-обилни в Югозападна България. На места ще има и гръмотевична дейност. Ще се задържи топло, с максимални температури между 21° и 26°.

%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb