Операта „Тоска” в афиша на Музикални празници „Златната Диана“

Плевенската филхармония, Община Ямбол и Музикални празници „Златната Диана“ отправят покана за грандиозно събитие в културния живот на град Ямбол.

На 21-ви юни, от 19 часа, с няколко артистични състава и величествени декори ще бъде представено едно от най-красивите произведения на Джакомо Пучини –  операта „Тоска“.

На сцената в Зала „Диана“ ще обeдинят творческите си енергии:

Плевенската филхармония с диригент Вилиана Вълчева,
Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева,
Вокална група „Арлекино” с ръководител Виолета Боянова.


Солисти
 в спектакъла са български оперни певци със световна кариера – Таня Иванова – сопран, в ролята на Флория Тоска, Даниел Дамянов – тенор, в ролята на Марио Каварадоси, Венцеслав Анастасов – баритон, в ролята на Барон Скарпия, Валери Цолов – баритон, в ролята на Шароне и други. 

Режисьор на спектакъла е Надежда Христозова.


„Мога много да говоря за Тоска. Много е деликатно да пееш Тоска. Както е написана от Пучини, партията изисква по-спинтово, по-драматично звучене и това може да подведе певицата да пресъздаде образа малко по-грубо, а аз ненавиждам това. Няма значение колко спинтова е една роля, тонът трябва да е красив, партията трябва да бъде поднесена красиво. Много трябва да се внимава, да се избегне другото и то за мен е като „червена лампа“. Това е разковничето, което прави Тоска истинска. Тя е жена, в която са влюбени двама мъже – Каварадоси и Скарпия, тя не може да бъде жената вамп или нещо подобно. Затова и не обичам сцената с Каварадоси в първо действие, когато Тоска показва ревността си. Аз самата не съм такъв човек, не правя скандали и затова се опитвам да представя всичко малко по-меко. Наистина Тоска ревнува Каварадоси, но по-важното е, че го обича и няма да престане да го обича.“
 – споделя неотдавна сопраното Таня Иванова в интервю.

В исторически план: Операта е създадена в три действия по пиесата „Ла Тоска“ на френския драматург Викториен Сарду, написана специално за знаменитата актриса Сара Бернар. Премиерата на пиесата през 1887 г. в Париж има голям успех. Работата над операта е съпроводена с много дискусии, касаещи както драматургичната, така и музикалната основа на операта. Действието на операта се развива в Рим в началото на 19 век и Джакомо Пучини се старае да пресъздаде атмосферата на града по това време. Либрето е написано от Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Първото представление предизвиква много шум, при това в буквалния смисъл. Оперите на Пучини винаги са се смятали за значимо събитие и на премиерата на 14 януари 1900 г. присъстват представители на римския елит, сред които са кралицата, премиер-министърът на Италия и членове на правителството, интелектуалци и аристократи.


В програмата на Музикалните празници „Златната Диана“, гр. Ямбол, на 21-ви юни, зала „Диана“ ще се трансформира в магическо място за артистична игра, което ще събере звездни имена от музикалния свят и техните фенове – меломани.

В мащабната продукция ще вземат участие повече от 200 души – артист-изпълнители, сценичен екип, сред които Асоциация Артем, „Класическа сцена“, B sound, екип пресъздаващ декорите, сценичните костюми и др.

Билети могат да бъдат закупени от театралната каса на „Безистена“ в Ямбол и на място преди събитието. Повече информация за резервиране на билети: 0876 694 083.

Музикалните празници „Златната Диана” са традиционна, утвърдена и развиваща се форма на представяне на българското и световното класическо музикално творчество и популяризиране на изкуството на известни български и чужди изпълнители и диригенти. Всяка година на Музикалните празници „Златната Диана” гостуват доказани оркестри, хорови и оперни състави, индивидуални и чужди артист-изпълнители.