Олександър Усик отново разочарова Антъни Джошуа и защити титлите си в събитието на годината!

Ураинецът Олександър Усик победи британеца Антъни Джошуа и защити световната си титла в тежка категория във версиите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO). Битката в реванша се проведе в Джеда, Саудитска Арабия и след 12 рунда зрелищен бокс съдиите присъдиха успех на Усик по точки с поделено надмощие (115:113, 116:112, 113:115).

Двамата предложиха страхотен двубой в невероятно темпо през всичките 12 рунда. Джошуа записа доста по-добър мач от първия такъв и имаше отлични моменти, но Усик му предложи достатъчно добър отпор, като се справи с някои трудни моменти, особено в първата половина на спектакъла.

С успеха си 35-годишният Усик вече има 20 победи на професионалния ринг от 20 мача, като 13 от тях са с нокаут. 32-годишният AJ пък е с баланс от 24 успеха (22 нокаута) и 3 загуби, но ще трябва да изкачи отново стълбицата, ако иска пак да се бие за световната титла.

Британецът пропусна възможността да се изравни с четирима велики боксьори, които са печелили световната титла в тежка категория 3 пъти – Мохамед Али, Ленъкс Люис и Виталий Кличко. Ивендър Холифийлд пък е единственият четирикратен шампион.

След последния гонг Джошуа отдаде дължимото на Усик и призова публиката да посрещне шампиона с аплодисменти. Двамата ще вземат еднакви пари, независимо, че по традиция шампионът в повечето случаи взима по-голям дял от организаторите. В случая Усик и Ей Джей ще спечелят по около 40 милиона долара за своя мач.

След мача Усик благодари на щаба си, на всички хора в Украйна и Господ. Той добави, че не смята, че Тайсън Фюри, който държи последния шампионски пояс в тежка категория за пенсиониран и добави, че очаква да се бие с него за короната на абсолютен световен шампион в тежка категория.