Окръжна прокуратура – Ямбол предаде на съд Александър Г., който причинил смъртта на пешеходец, след като управлявал лек автомобил с превишена скорост

Окръжна прокуратура – Ямбол предаде  на съд Александър Г. на 19г. от гр. Ямбол. Той е подсъдим за това, че на 31.08.2016 г. около 16,50 часа в гр. Ямбол, по ул.“Н.Петрини“, в посока от ж.к. „Зорница“ към кръстовище „Биков мост“, при управление на собствения си лек автомобил „Рено Лагуна“, е нарушил правилата за движение по пътищата – управлявал е автомобила със скорост около 110 км.в час, като е причинил по непредпазливост смъртта на пешеходеца Стоян Д. от гр. Ямбол, на 70 г.- престъпление по чл. 343, ал.1, буква „в“, вр.чл.342, ал.1 от НК.

На 31.08.2016 г. около 16,50 часа в гр. Ямбол, по ул.“Н.Петрини“, в посока ж.к. „Зорница“ към кръстовище „Биков мост“, подсъдимият  управлявал собствения си лек автомобил „Рено Лагуна“, като се е движил със скорост около 110 км.в час, в дясната лента на дясното пътно платно, конфигурацията на което представлява плавен десен завой. Същият се е движил в условията на дневна светлина, със суха асфалтова настилка. В същото време пострадалият е предприел пресичане на платното за движение на автомобила в посока от магазин „Кауфланд“ към блок № 82 на ул.“Крали Марко“, т.е. от ляво на дясно за водача на автомобила. Когато пешеходецът е стъпил върху платното за движение, се е намирал на около 134 м. преди мястото на удара, като в този момент, пострадалият и подсъдимият не са имали практическа възможност да се възприемат взаимно, поради наличната ограничена видимост. Когато автомобилът се е намирал на 120 м., а пострадалият е навлязъл навътре в платното за движение на автомобила на 0.65 м., двамата са имали практическа възможност да се възприемат взаимно. Александър Г. със закъснение е възприел пресичащият пешеходец и е реагирал за аварийно спиране, но не е успял да избегне удара между лекия автомобил и пешеходеца. Последвало е повдигане на тялото на пострадалия и удар в областта на предния капак на автомобила и предното панорамно стъкло, с последващо изпадане от автомобила и удар по повърхността на пътното платно, като в резултат на ПТП е настъпила смъртта на пострадалия.

Окръжен съд – Ямбол е насрочил заседанието си за 24.03.2017г.