Общинско предприятие „Паркове и зони за отдих и спорт“ започна почистването на северната стена на средновековната крепост

Тънеща в забрава и изоставена от дълги години, северната крепостна стена беше обрасла с гъста растителност, затова Община Ямбол реши да я възстанови и почисти.

Тя е част от знаменитата Ямболска крепост и е единственият оцелял до днес археологически паметник на територията на града от Средновековието, който неслучайно е обявен за културна ценност от национално значение. Важна част от историята, която трябва да помним и с която трябва да се гордеем.

Ямболската крепост е една от най-големите и важни български твърдини в Тракия по време на Второто българско царство. Интересен факт е, че много приличала на Царевец в Търново, но в умален размер. По свидетелства на хронисти тя е била една от най-красивите крепости на юг от Стара планина.

Българското име на Ямбол през Средновековието е Дъбилин, а ромейското му название – Диамполис.

Твърдината се намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград на север, както и черноморските градове Анхиало и Месембрия с Боруй и Филипопол на запад. Доказателство за изключителната значимост на града в средновековна България е, че през втората половина на XIV в. управител на крепостта е известният от прочутия Ямболски надпис „господин Шишман“, който досега се смяташе за племенник на цар Иван Александър според изследователите. Новият прочит на надписа от ас. Николай Шаранков показва, че управителят на крепостта е брат на царя, което означава, че територията на нашия град през този период е вероятно фамилно владение на Шишмановци.

Неслучайно Ямбол е първият български град, оказал изключително упорита съпротива през пролетта и лятото на 1373 година срещу османските нашественици, ръководени от Тимурташ бей. Според османските извори обсадата продължила повече от три месеца, дори по-дълго от превземането на българската столица Търновград през 1393 година. Точно заради това храбрите български войници, защитавали Ямболската крепост, заслужават да бъдат почетени за проявения героизъм.

Всички дейности по почистването и възстановяването на крепостната стена се провеждат по инициатива на кмета на Ямбол. „Историята ни учи. Показва и разказва на поколенията. Запазва родовото ни самосъзнание. Затова нашето желание е крепостната стена да бъде възстановена и почистена, а пространството около нея – облагородено! Има добри каузи, с които много от хората са съпричастни. Вярваме и се надяваме, че тази кауза ще бъде подкрепена от жителите на Ямбол!“, коментира Валентин Ревански.

Дейностите се извършват под наблюдението на представител на РИМ – Ямбол.