Общински съвет – Тунджа прие единодушно декларация относно членството на РС Македония в ЕС

По предложение на общинския съветник от ВМРО Пейо Пеев, с пълно единодушие присъстващите съветници приеха днес на заседанието на Общинския съвет – Тунджа декларация в защита на българската кауза в РС Македония.

В нея общинските съветници призовават Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-то Народно събрание, отстоявани безапелационно от българска страна допреди няколко месеца.

Като представители на българското общество в местната власт, общинските съветници в Община „Тунджа“, обл. Ямбол, определят като недопустимо отстъпването от основните постулати, залегнали в Договора за добросъседство между Република България и Република Северна Македония.

В декларацията, предложена от ВМРО, се казва още:

„Ние, общинските съветници в Общински съвет „Тунджа“ считаме, че прибързаната подкрепа за еврочленство на Република Северна Македония не е справедлива пред съдбата на онези, които се бориха и умираха с българското име на уста. Несъстоятелна е и с оглед на националния ни интерес. Нужно е Скопие да признае историческата истина. Тя е една: поне до средата на миналия век думите българин и македонец са синоними и няма никакво съмнение какво е етническото съзнание на огромната част от народа в географската област Македония. И днес немалка част от гражданите на Северна Македония са запазили българско съзнание или родов спомен и техните права и достойнство следва да се зачитат. Повече от 120 хиляди македонци са получили българско гражданство, доказвайки българския си произход. В същото време едва малко над 3 хил. са се осмелили да се декларират като българи при преброяването там, което е също много ясен знак за пълзящия репресивен македонизъм. Скопската пропаганда е пагубна и тя не спира да работи срещу българския национален интерес.“

Съветниците са категорични, че България трябва да даде път за преговори за еврочленство на Република Северна Македония, само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от политиците от другата страна на границата.

„Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез записването им в Конституцията на Република Северна Македония, и трябва да бъдат спазвани. Историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците“, пише още в текста на приетата днес декларация.

Изразявайки тази позиция, като глас на голяма част от българското общество, в заключение общинските съветници в Общински съвет „Тунджа“ призовават да не бъде допускано национално предателство, което българският народ няма да прости.

По предложение на ВМРО подобни декларации относно членството на РС Македония в ЕС бяха приети от общинските съвети в София, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Русе, Благоевград, Кюстендил, Сандански, Горна Оряховица, Костинброд, Септември и други.