Общински празник на художествената самодейност „Хоро се вие, песен се пее“ в община “Тунджа“

На 22 април  се проведе второто издание на общински празник на художествената самодейност „Хоро се вие, песен се пее“ в село Тенево, като част от празничните прояви по повод Деня на община „Тунджа“ – 22 април.

Гости бяха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, народните представители Кристиан Вигенин и Николай Пенев, заместник-кметът на общината Станчо Ставрев, секретарят на общината Андон Кръстев, както и официалната делегация от град Руза, Московска област на Руската федерация.

Приветствие към участници, гости и организатори поднесе кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, с пожелания все така да продължава приемствеността между поколенията, да се запази тунджанския дух и да се съхранят автентичните български традиции и обичаи.

Приветствия отправиха народният представител Кристиян Вигенин и Дмитрий Шведов – заместник-кмет на Рузски административен район, Руска федерация.

На площада в село Тенево, своят самобитен талант показаха над 30 колектива от 27 населени места, както и много индивидуални певци и инструменталисти, които показаха най-доброто от тунджанския ни фолклор.

Пищните носии допълнително създадоха отлично настроение сред многобройните зрители.

Самодейните формации в община „Тунджа” са сред най-активните участници в регионални и национална прегледи на народното творчество.

Всички участници в празника получиха красиви дипломи за съхраняване и пресъздаване на тунджанските традиции.

Празникът завърши с концерт на обичаната народна певица Славка Калчева. Тя изпълни една от своите песни заедно с младата певица Ивет Костова. По време на изпълненията се включиха и самодейни танцови колективи от общината.

Концертът се превърна в многообразие от цветове и емоции – една магия от мелодии, песни и танци.

Тунджанският фолклор е съкровище, което не само се открива. За него трябва да отвориш сърцето си, да го почувстваш и изживееш.