Общински празник на традициите и носията „Тунджа 2024 г.“

Общинският празник на традициите и носията „Тунджа 2024 г.“ представи красотата и колорита на селата в община „Тунджа“.
На 29 юни 2024 г. просторният парк на с. Генерал Инзово събра участници в народни носии от 32 населени места, които в своите уютни кътове показаха също вкусни ястия и кулинарни умения.
Празникът стартира с тържествено шествие от началото на парка, водено от кмета на Община „Тунджа“ – Станчо Ставрев и продължи до пространството пред ресторант „Хризантема“, където се състоя официалното откриване. На празника присъстваха Биляна Кавалджиева – областен управител на област Ямбол, Николай Костадинов – заместник-областен управител, Атанас Христов – председател на Общински съвет „Тунджа“, Георги Георгиев – началник на Регионално управление на образованието – Ямбол, общински съветници, кметове и кметски наместници. С приветствени думи се обърнаха Мартин Енев – кмет на с. Генерал Инзово и Станчо Ставрев.
В празничната програма бе включено дефиле на народни носии, предоставени от домакините и от колекцията на Мирослав Димитров от с. Челник, както и концерт на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“. Гласовите певици, талантливите танцьори и музиканти събраха всички на кръшни хора.
Присъстващите имаха възможност да разгледат още един кът с изложени народни носии и да научат повече подробности за тях, както и да дегустират „бежанешки катми“ от Генерал Инзово. Свои изделия представиха и местни производители. Специално занимание бе предвидено и за най-малките, които се учиха как се тъче на детски стан.
След официалната част Кметът на Община „Тунджа“ посети кътовете на участниците в празника, поднесе поздравления към тях и им връчи грамоти.