Община Ямбол с предложение за първа по рода си наредба за стимулиране на млади семейства да изберат града като ново място за живеене – част от кампания .„Ямбол град с бъдеще“

Община Ямбол отново допълва мерките в помощ на млади семейства, за да имат стимул да се установят в града. Част от предвидените нововъведения са заложени в  предложението за Наредба за стимулиране на нови млади семейства, които да изберат Ямбол за свой дом. Инициативата за създаването на проекта за наредбата е на кмета на община Ямбол Валентин Ревански.

В него са определени правилата, на които трябва да отговарят желаещите да кандидатстват, както и мерките за подпомагане.

Сред основните условия са семействата да бъдат на възраст от 18 до 35 години, да не са имали постоянен или настоящ адрес в Ямбол за период от пет години до датата на подаване на документите.

Задължително условие е и двете лица да имат завършено средно образование и да не са осъждани.

Одобрените кандидати ще бъдат подпомогнати с различни мерки в рамките на три години. Семействата няма да заплащат данък за едно основно жилище, както и за един лек автомобил.

Те ще имат възможност безплатно да посещават културни мероприятия, организирани от Община Ямбол.  За деца до 10-годишна възраст са предвидени и безплатни тренировки в спортни клубове, които се субсидират от бюджета на Община Ямбол, карта за ползване на плувния басейн в периода от месец май до месец септември, както и безплатни пoсещения на спортни мероприятия. Без да заплащат, семействата ще имат право да използват едно паркомясто в „Синя зона“ на определени ненатоварени паркинги, описани в наредбата. Такса за битови отпадъци обаче ще се заплаща.

Всички подадени заявления ще се разглеждат от комисия.

„Най-големият капитал на една държава и на един град – това са хората! Трябва да се борим, за да привлечем всяко едно семейство, което може да избере Ямбол за свой дом или отново да се завърне в родния си град, за да живее тук. По този начин ще има ползи както за развитието на икономиката, така и за повишаване на потреблението в града. В момента не можем да си позволим да включим по-големи привилегии, защото това са възможностите, които Община Ямбол има. Създаването на тази наредба, която може би е единствена по рода си в България, е един сигнал към всички, които са напуснали нашия град по една или друга причина. Надявам се, че държавата и други общини също ще помислят за подобни мерки, които да върнат българите, напуснали нашата Родина“, коментира кметът на Ямбол. Той допълни, че решаването на демографския проблем трябва да бъде сред приоритетите на всеки един държавник.

Припомняме, че  от две години Община Ямбол има Наредба за подпомагане на семействата с деца, както и Правилник за финансово подпомагане на процедури инвитро на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми. Всички мерки са част от кампания под надслов „Ямбол – град с бъдеще!“.

Проектът за наредба трябва бъде гласуван от Общински съвет – Ямбол. Всеки, който има желание, може да отправи своите предложения за допълнения към наредбата, които ще бъдат обсъдени от комисия.

Подробностите вижте тук:

https://yambol.bg/uploads/2E842CD4EC85AC8F9CE3E2FE2EE9DE27