Община Ямбол отличи 51 ямболски деца и техните учители по повод Деня на будителите – 1 ноември

Петдесет и едно ямболски деца са отличени с награди „Млади таланти“ по повод Деня на будителите на 1 ноември. Отличията се връчват на изявени ямболски ученици за получени призови места в престижни международни и национални конкурси и състезания през учебната 2020/2021 година, съгласно Правилника за наградите и отличията на община Ямбол.

Двадесет деца са класирани на първо, второ и трето място на балкански, европейски и световни конкурси и състезания.  Ямболските даровити деца имат спечелени медали на Международни математически турнири, международни олимпиади по информатика, международен конкурс по пиано, международен конкурс по тенис, международен конкурс за детска рисунка, европейско първенство по карате и др.

Двадесет и две са  индивидуалните награди за медалисти на национални олимпиади, конкурси и състезания в съответствие с Националния календар за извънучилищни дейност и Националния спортен календар на МОН. Награди се връчват и на техните преподаватели.

Традиционната церемония по награждаване на младите ямболски таланти трябваше да се проведе  в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“, но се отлага поради ограниченията, свързани със заповедта на министъра на здравеопазването.

Ръководството на община Ямбол ще връчи на отличените от комисията ученици и учители грамоти и награди в двора на съответните учебни заведения.

На празничния 1 ноември Община Ямбол призовава представители на ямболските училища, детски градини, читалища, културни институти и граждани да  положат венци и цветя индивидуално пред барелефа на ямболския книжовник, поет, преводач и революционер Ради Иванов Колесов на фасадата на Народно читалище „Съгласие-1862“.

Церемонията за Деня на народните будители също се отменя с цел спазване на противоепидемичните мерки.