Община Ямбол и Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол с покана за изложба на Ривка Узиел-Криспин

ИЗЛОЖБА
РИВКА УЗИЕЛ-КРИСПИН
ЦВЕТОВЕТЕ НА МОЕТО ДЕТСТВО В ЯМБОЛ
 
Откриване: 15 април 2024, 11:00 часа
Художествена галерия „Жорж Папазов“
Ямбол, ул. „Цар Самуил“ 2
 
Ривка Узиел-Криспин е международен художник и куратор. Родена е в Ямбол, България, но от дете живее в Израел. Нейни творби са изложени в обществени институции като Института за наука „Вайцман“ (Weizmann), общините Ришон ле Цион и Рамле в Израел, летището на Ентеббе в Уганда и частни колекции в Европа, Африка, Съединените щати и Канада.
Завършила е висшето художествено училище „Калишер“ в Тел Авив; история на изкуството към музея на Тел Авив; Факултета по хуманитарни науки на телавивския университет; Учителският колеж „Левински“. Била е гимназиална учителка по литература и религия към Гимназия Рамла-Лод, а от 1996 г. преподава на доброволни начала в Художествения факултет на университета „Макерере“ в Кампала (Уганда) и е куратор на галерията към университета. Член е на Съюза на художниците в Реховот, Израел; на Съюза на художниците и скулптурите в Израел и на Съюза на дейците на изкуството в Уганда. Активен участник в Световни Арт игри, Израел (WAG Israel).
 
Представя много самостоятелни изложби и участва в групови изложби в Израел, Европа, САЩ и Африка.
Някои от тях са:
1995 „Арт ’95“ в Ню Йорк, САЩ
1997 Африканска изложба, Брюксел
1998 Експо ’98, Лисабон, Португалия
2006 Биенале на Източна Африка, Танзания
2006 Биенале на миниатюрата, Полша
2018 Колективна изложба Art’et Miss, Париж, Франция
2021 Самостоятелна изложба Life in COLOR, Модиин, Израел
От 2005 г. Ривка има многократни участия в България – самостоятелни и групови изложби, както и участие в пленери. В София е излагала в галерия „Сердика“, галерия „Класика“, галерия „София Прес“ и в Еврейския център.
През 2018 г. осъществява първата си самостоятелна изложба в родния си град Ямбол, в ART-галерия „Кирил Кръстев“. Освен в Ямбол, е осъществила изложби и в Габрово, Поморие, а тази година предстои и изложба в Кюстендил.
Публикации за нейната работа се появяват в списание „Artis Spectrum“; в каталога на Биеналето на Източна Африка, Танзания, 2006 г.; Справочник на художниците в Израел и в много списания в Уганда, България и Израел.
Носител е на Първа награда на Националната изложба на колажа в Пловдив, България през 2006 г. и на Първа награда на международния конкурс WAG 2021.
Творбите на Ривка Узиел-Криспин са цветни, защото тя свързва цвета с живота. Те са издържани в смесена техника, с включени различни материали като пясък, кафе, текстил и акрилни бои.
За повече информация посетете сайта на художничката: www.rivkauziel.com