Община Ямбол и Община Тунджа отново обединяват сили за ММФ „Кукерландия“

ХХI Международен фестивал „Кукерландия“ отново ще се организира съвместно от Община Ямбол и Община Тунджа. Новината бе съобщена по време на пресконференция на кметовете на двете общини. Припомняме, че през 2019 предното ръководство на община Ямбол взе решение да организира празника самостоятелно, като по този начин бе прекъсната една деветнадесетгодишна традиция.

„Общините в област Ямбол трябва да бъдат обединени около различни каузи и събития в полза на гражданите. „Кукерландия“ е емблематично събитие, което вярвам, че отново ще събере хиляди гости и участници“, заяви кметът на община Ямбол Валентин Ревански.

Кметът на Община Тунджа благодари за поканата и подчерта, че най-добрият формат на този празник е той да бъде проведен съвместно, като по този начин най-добре се разкриват автентичните традиции на Община Тунджа, представени и в областния град.

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се проведе в дните от 27 февруари до 1 март. И тази година програмата обединява ярки дефилета, концерти, фотоизложба, изложба с детски рисунки, базари и нови изненади.

Специално участие ще вземе Държавният ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“. Основното събитие на фестивала е Парадът на маскираните – двудневно състезателно дефиле на участващите маскарадни групи от страната, както и на формации от чужбина.

Главната сцена ще бъде разположена на ново място, в пространството до Спортна зала „Диана“ в Градски парк. Представянето на чуждестранните участници ще бъде на втора сцена – до Безистена, извън конкурсната програма на фестивала. На нея ще могат да се изявяват и български маскарадни групи.

Тази година разходите за транспорт и нощувки на кукерските групи няма да се поемат от организаторите, а наградният фонд ще бъде увеличен от 15 000 на 18 000 лв.

Допустимият максимален брой на групите е 50 за страната и 25 за групи от чужбина.

Финансирането на фестивала се осигурява от Община Ямбол, Община Тунджа и от спонсорите на „Кукерландия“.

Част от Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ е Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, долината на кукерите“, който се провежда в населените места на община Тунджа със съхранена кукерска традиция.