Община Ямбол: Въпросите за местния референдум в Ямбол са незаконосъобразни

Въпросите, предложени за провеждане на местен референдум в Ямбол, са незаконосъобразни. Това реши на заседанието си Общински съвет – Ямбол. Внесеното искане с подписка от инициативен комитет включваше четири въпроса, засягащи основно действия по отношение на „мигранти“.

Органът на местното самоуправление отказа с мнозинство от над 21 гласа организирането на допитване и по четирите точки поради тяхната незаконосъобразност. С решението си местният парламент потвърди становището, изразено от Адвокатски съвет – Ямбол, който бе сезиран като независим орган от председателите на общински съвет в петте общини на региона. В решението на Адвокатския съвет се казва, че по начина, по който са формулирани въпросите, те влизат в противоречие с нормативната уредба и следва да бъде отказано произвеждане на местен референдум по тях. В същия смисъл е произнасянето и на постоянните комисии към ОбС – Ямбол, както и становището на кмета на общината Георги Славов.

 „Ние, като общински съветници, спазвайки клетвата да не нарушаваме законите, ще отхвърлим това предложение за референдум, заради некоректността и незаконосъобразността на въпросите“, обяви в изказването си председателят на ОбС – Ямбол д-р Данаил Ибришимов. По думите му, членовете на комитета следва да се извинят на 7000 човека, които са подвели, както и на останалите 63 000 граждани на Ямбол, заради своята некоректност. Председателят на местния парламент допълни, че всеки би могъл да инициира подписка, като например с искане местната кабелна телевизия и рекламите по местното радио да са безплатни. „Със сигурност подобен комитет ще събере много повече подписи и за много по-кратко време, но този въпрос отново би бил също толкова подвеждащ и незаконосъобразен, както четирите, които са предлагани сега“, категоричен бе д-р Ибришимов.

От своя страна кметът на Ямбол Георги Славов отбеляза, че нито към момента на инициирането на подписката с искане за референдум, нито сега има каквито и да е индикации за опасност от бежанска или мигрантска вълна. „Също така, никога, по никакъв повод, нито една институция не е споменавала дори за вероятност тук да бъде разкрит бежански център“, припомни още Георги Славов и допълни, че лично той в качеството си на кмет многократно е декларирал, че няма да допусне разкриването на подобни центрове. Декларация срещу създаването на център за настаняване на мигранти от чужди държави на територията на община Ямбол бе гласувана с пълно единодушие и от общинските съветници в края на ноември миналата година. „На практика – такъв проблем за Ямбол не съществува“, обобщи Георги Славов. Проблемът е по-скоро в това, че членовете на инициативния комитет се заиграват със страховете на гражданите, прикривайки частните си интереси и желанието за лесна слава. „За да правиш политика в полза на хората и да си им истински полезен – трябва да си чист и откровен в помислите си“, заключи кметът и допълни, че именно в спазването на законите са устоите на правовата държава, каквато сме.

Пресцентър