Община „Тунджа“ отбеляза тържествено Националния празник на Република България

Тържествено честване по случай Трети март – Националния празник на Република България и 139–та годишнина от Освобождението на България от османско робство, организира за поредна година община „Тунджа”.

Церемонията се състоя в лесопарк „Бакаджик” пред Мемориала в памет на загиналите за Освобождението на България от османско робство руски воини и български опълченци от 30-та пехотна дивизия.

Празнична програма беше представена от родолюбиви тунджански деца от група „Маргаритки“, с. Безмер при детска градина „Изворче“, с. Кабиле и певческата група при НЧ „Васил Левски – 1950“, с. Хаджидимитрово.

В честването се включиха областният управител Георги Чалъков и неговите заместници, първият секретар на посолството на Руската федерация в Република България – Максим Знаменски, кметът на община Ямбол Георги Славов, старши комисар Генчо Иванов – директор на Областна дирекция на МВР-Ямбол, полковник Валентин Иванов – командир на военноформирование Безмер,  председателят на Областния съвет на Движение „Русофили” инж. Стоян Проданов, представители на Дружеството за приятелство с Русия и народите от ОНД, Клуб „Съотечественик”, представители на Ямболския многомандатен район, общински съветници, ръководители на институции, кметове на населени места от общината и много граждани.

Тържествено слово произнесе кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев.

Той се обърна към присъстващите с думите: … „Трети март се превръща в символ на възкресената ни чест и на достойнството ни като народ, отвоювал свободата си след петвековен мрак. Нека днес, 139 години след тази светла и паметна дата, да се замислим осъзнаваме ли силата и цената на нашата СВОБОДА. Тя нямаше да бъде възможна без делото на просветителите, пробудили националното ни самосъзнание, без непокорния български дух, без върховната саможертва на борците за свобода, обагрили с кръвта си нашата земя. Нямаше да бъде възможна и без саможертвата на хилядите руски, украински, финландски и други войни, дали живота си за нашето Освобождение.

Днес свято пазим в своята памет величието на техните завети и го предаваме на поколенията. Свободата е отговорност, която трябва да възпитаваме в нашите деца, а наш дълг е да бъдем за тях пример на родолюбие. И аз вярвам, че ако всеки от нас носи в себе си поне частица от устрема, вярата и смелостта на нашите безсмъртни герои, България ще пребъде във вековете!“

Приветствие, по случай тържественото честване на Националния празник – 3 март, поднесе и първият секретар на посолството на Руската федерация в Република България – Максим Знаменски.

            След едноминутно мълчание, участниците в честването поднесоха венци и цветя пред мемориала в знак на признателност към подвига на героите.

В края на тържеството участниците в честването посетиха храм „Св. Александър Невски”. Те запалиха свещички  в знак на почит към онези, които отдадоха най-скъпото – живота си, за най-висшето благо на българския народ – свободата му.