Община „Тунджа“ – земя на кукерите

Община „Тунджа“ отново доказа, че е земята на кукерите. Те бяха най-многобройните участници от Ямболски регион на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник и представиха достойно традицията, съхранявана с векове по нашите населени места.
„Поздравявам четирите кукерски групи, които се завърнаха с награди“, написа кметът на общината Георги георгиев. 
    Припомняме, че укерската група при НЧ „Светлина-1929“ с. Калчево спечели бронзов медал в категория „Награда за атрактивност на група“. Кукерската група при НЧ „Васил Левски-1950“ с. Хаджидимитрово получи сребърен медал в категория „Награда за маски и костюми“. Кукерската група при НЧ „Пробуда-1928“ с. Могила бе удостоена с бронзов медал в категория „Награда за атрактивна игра“ , а войводата на кукерска група при НЧ „Й. Андонов1927 г.“ с. Веселиново е с бронзов медал в категория за персонаж „Награда за войвода“.
Община „Тунджа“ осигури транспорт за всички осем групи, които взеха участие във фестивала и съм горд, че кукерите достойно представиха тунджанската традиция, допълни още кметът. 
От тази седмица започват и кукерските празници по  селата – на 4 февруари в Хаджидимитрово, а на 4 и 5 февруари в Калчево и Завой. „Убеден съм, че кукерите ще донесат много радост, надежда и весело настроение на тунджанци, защото това е една от най-хубавите тунджански традиции, която успява да влезе във всеки дом и да даде път на доброто“, категоричен е Георги Георгиев.