Община „Тунджа“ дари българска литература в Болград

Дарение от 120 тома съвременна българска литература направи община „Тунджа“ на Болградската гимназия и на Българския културен център в Болград, съобщи кметът Георги Георгиев.  Дарението е осъществено по време на официалното посещение на тунджанската делегация по повод 200 – годишнината от създаването на града със съдействието на издателство „Захари Стоянов“ и издателят Иван Гранитски.

Делегацията на община „Тунджа“ присъства на мащабните тържества по повод бележитата годишнина заедно с гости от други побратимени общини и външния министър на Република България Светлан Стоев.

От 12 години общината е подписала договор за сътрудничество с Болград, участието в честването на 200-годишнината препотвърди развитието на нашите отношения, подчерта кметът Георги Георгиев. Той припомни, че след Руско-турската война през 1828-29 г. преселници от Ямболския край са се заселили в Болград, не случайно е имало и ямболска махала в града.

На официалната церемония община „Тунджа“ и село Генерал Инзово са били наградени с паметния знак и дипломи за 200-годишнината на Болград.

Тунджанският кмет изтъкна, че община „Тунджа“ има много приятели в Болград, една от интересните срещи е била с български преселници, които отново са ги впечатлили със своята сърдечност, добронамереност и широкото си сърце.