Обръщение на кмета на Ямбол Валентин Ревански по повод Националния празник на Република България – 3 март

Уважаеми съграждани,
Честит национален празник!
Трети март е ден на вярата и победата! В историята няма друга такава дата, която да обединява в едно любовта към Родината, възторга и преклонението!
Днес е свещен ден за всеки един от нас, защото преди 144 години, след петвековно османско робство, България възкръсва за нов живот. Благодарение на храбрите българи, руси, украинци, румънци, финландци и други наши братя, благодарение на цар Александър Втори Освободител се реализира най-желаната за Българите мечта – Свободата!
Тя носи спомена за духовното ни Възраждане и църковна независимост, за българските книжовници, за въстанията и плановете за революция. Нелекият път към Свободата започва от хайдушките пътеки, от Раковски, Левски и Ботев, от саможертвата на хилядите четници, от героите на Априлската епопея, войните и опълченците, проляли своята кръв заедно в Руско-турската освободителна война. В името на България!
И така, въпреки волята на западните Велики сили, България отново стана факт на европейската политическа сцена и постепенно – с трудолюбието на българския народ, нашата Родина се превърна във фактор, с който те трябваше да се съобразяват.
Свободата не ни е подарена, а е заслужена и извоювана! Нека помним кой ни е помогнал, кой бил наш приятел на дела и кой само на думи!
На Шипка днес всичко е спокойно, но на Шипка отекваха и оръдия, ехти ли в нас сега благодарността към загиналите герои?
Поклон пред всички, дали живота си за Свободата на България!