Областният управител разпореди мерки за безопасно движение на селскостопанска техника

По инициатива на областния управител Димитър Иванов се проведе среща за набелязване на мерки за безопасно движение на селскостопанска техника по републиканска и общинска пътна мрежа на територията на областта. В срещата взеха участие представители на общините в област Ямбол, на заинтересованите и ангажирани институции и представители на Асоциацията на земеделските производители.

Димитър Иванов изложи пред присъстващите няколко конкретни случая от последните дни на излизане на високогабаритна селскостопанска техника по републикански и общински пътища, която създава предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия. Един от главните проблеми е неизпълнението на задължението на водачите на тази техника да почистват от натрупани буци кал машините, които управляват, преди излизане на основни пътни артерии. «За нашата област земеделието е важно и добре развито, работи се добре в сектора, но трябва да се спазват и основни правила и най-важното да не се създават предпоставки за ПТП. Затова тук са и представители на земеделския бранш, за да стигнем до конкретни решения и повече отговорност», коментира областният управител.

Целта на срещата е превантивна, преди активния земеделски сезон, да се информират земеделските стопани отново за задълженията им и за правилата за безопасно предвижване на машините, така че да не стават предпоставка за пътни инциденти. Представителите на земеделците в областта се съгласиха, че е необходима повече отговорност от тяхна страна и повече контрол от тях върху водачите на селскостопанска техника, при излизане на машините на общински и републикански пътища.

И инж.Галин Костов и Тодор Мишинев, подчертаха, че ОПУ и ПП ОДМВР като институции имат законовите задължения да налагат административни санкции на неспазващите нормите водачи на селскостопанска техника, които не са взели мерки за почистване на машините преди излизане на пътя.

Представителите на всяка от общините споделиха, че това е за тях проблем, с който се опитват да се справят. Благодарение на засиления граждански контрол този проблем също е видим.

Ангажимент да информират членовете на Асоциацията и земеделските производители в областта поеха присъстващите членове на АСЗП, както и  спазване на правилата, защото обща е целта ни – опазване живота на пътя.

За взаимна толерантност, отговорност и безопасно предвижване по пътищата призова в края на заседанието областният управител Димитър Иванов.