Областният координатор на ГЕРБ-Ямбол Георги Славов: Над 27 млн. лв. се инвестират в Ямболска област по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020

       „Без европейската солидарност, много от важните за населените места проекти нямаше как да се случат. Благодарение на средствата от еврофондовете Ямбол е с изцяло променен облик и  хората оценяват ползите от регионалната политика по влиянието, което тя оказва на качеството им на живот и средата, в която живеят.“ Това заяви кметът на Ямбол и областен координатор на ГЕРБ Георги Славов по време на граждански диалог на тема регионално развитие, който се проведе в областния център. Събитието е част от серията граждански диалози под мотото „Европа в нашия дом“. Във форума взе участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

        В Ямбол регионалният министър информира, че през тази година в региона предстои реализация на важни пътни проекти. Около 1,8 млн. лв. ще бъдат осигурени за доизграждане на източния обходен път на Ямбол. Ще се пристъпи и към доизграждане на  южния обход, за който вече са приключени процедурите по отчуждаване на имоти. Стойността на проекта е за над 17 млн. лв., от които 12 млн. лв. за строителството на ж.п. надлез и  5 млн. лв. за изграждане на пътната отсечка. Министър Аврамова подчерта, че за проекта ще се търси финансиране за поетапно изграждане. Предстои да започне ремонт и на пътя Елхово – Скалица. Поетапно ще се рехабилитират и участъци по  39 км трасе на пътя II-53-Ямбол-Калчево-Челник-Тамарино-Средец.

       Близо 33 млн. лв. с ДДС ще се инвестират в подобряване на състоянието на водоснабдителната и канализационната мрежа в област Ямбол. ВиК операторът вече кандидатства за финансиране на проекта от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, стана ясно още по време на форума.