Нюйоркската библиотека открива новия си сезон с „Времеубежище“ на Георги Господинов

 

Началото на септември носи особена символика за родения в Ямбол писател Георги Господинов. Това е  датата, която той избира, за да започне романа си „Времеубежище“ . Случва се преди години в Нюйоркската обществена библиотека. През 2022 година, когато книгата на Господинов се радва на огромен успех и то на световно ниво, библиотеката в сърцето на Манхатън открива новия си литературен сезон с американската премиера на романа „Времеубежище“.

Дискусията с Господинов е на 7 септември от 18:00 ч. с водещ проф. Валентина Измирлиева, дългогодишен професор в Колумбийския университет и медиевист. 

През 2017 г. българският писател спечели едногодишен престой в престижния „Кулман център“ на Нюйоркската библиотека, събиращ изследователи и писатели от цял свят. Там Господинов започна работата си по „Времеубежище“. През пролетта на тази година романът беше издаден в САЩ от издателство Liveright в превод на Анджела Родел.

„Докосващ и интелигентен“, писа за книгата „Ню Йорк таймс“ в рецензия. „Господинов пише хитроумно, притегляйки внимание върху насилието, което миналото упражнява върху настоящето“, пише „Ню Йоркър“. Британският „Гардиън“ избра българския роман за книга на седмицата.

Нюйоркската обществена библиотека е една от четирите най-големи в света с над 53 милиона книги, превърнала се отдавна в една от най-важните културни институции в САЩ.

Друга американска новина е, че Георги Господинов е избраният тази година гост писател на института „Хариман“ към Колумбийския университет, съобщава още БТА. В рамките на месец той ще води семинар в един от най-престижните университети, част от т. нар. Бръшлянова лига. Следващата възможност за среща с Господинов в Ню Йорк е на 2 октомври на Бруклинския литературен фестивал, където писателят ще се включи в дискусия, посветена на паметта и времето.