Нов роман на младия ямболски автор Боян Боев

Толкоз кръв има в земята българска – казвали едно време старите хора, – че чак цветята се хранят с нея. И вярвали, че заровените в пръстта невинни жертви се връщат на белия свят като кокичета и минзухари напролет.

 

    Предосвобожденска България с всичките ѝ конфликти и проблеми рисува в новия си роман младият ямболски автор Боян Боев. Но наедно с революционното течение, младият писател ни прави свидетели на още нещо – съдбата на отделния човек. И ни повежда по уличките на Делва – красиво градче, което скоро ще изживее най-голямата си драма. Найден е буден младеж, който точно се е завърнал от чужбина. Вместо щастие обаче заварва в родния си дом мъка – баща му е починал. Събитията се развихрят, а желанието за бунт в Делва се примесва с любов, мъст и проклятие. Като народна песен е красива „Последна молитва”, защото е за свободата българска, но също за обречената любов, за трагичната съдба и робска орисия. Потопете се в елегичната атмосфера на предосвобожденска България. Душата ви ще трепне заедно с надеждите и разочарованията на героите. Ще се отрони от устните ви въздишка, жадуваща любов, свобода, опрощение. Това е книга в стила на старите майстори. Но и книга, събрала още неописаното, непочувстваното за ония времена. Боян Боев ни го предлага със страстта на тогавашните будители. И ще изживеете приключение, което ще ви направи съпричастни, още повече българи.

 

   Идеята за “Последна молитва” хрумва на Боян Боев почти веднага след като приключва работа по първия си роман “Сайбиевата невеста”. Първоначално сюжетът, който се заражда в главата му е за разказ, но после историята се разраства. Така първоначалната идея е само една от всички сюжетни линии, които могат да бъдат проследени в романа. „Смея да твърдя, че пишейки “Последна молитва”, изпитах наистина удоволствието от писането. През последните почти три години работих усилено над романа като за мен беше истинско предизвикателство да разкажа историите на толкова много персонажи, да развия толкова много сюжетни линии, да проучвам подробности за епохата, за която пиша. Имаше моменти, в които героите ми изпадаха в пълна безизходица и се чудих как да продължа напред, как да ги изкарам от това положение, за да продължат историята си. Сякаш сам предизвиквах себе си да мисля повече, да дам повече от себе си. И смятам, че постигнах доста добър резултат”, коментира за ЯмболПРЕС Боян Боев.

     Редактор на “Последна молитва” е Красимир Проданов – журналист, преводач и автор на книга. Корицата е дело на Жана Радева – приятел и колега на Боян от книжарницата, в която работи. „Това е дебютна за нея корица, иначе е създала много красоти – включително илюстрация на Цвета, главната героиня от романа ми “Сайбиевата невеста”. С нея имаме много общо виждане сякаш за визията на произведенията ми и това ми харесва.”, сподели още младият писател.

 Издателството, под чието лого ще излезе “Последна молитва” през април е “Изида”.