Ново табло, в чест на ямболския баскетболист Димитър Ангелов, стана част от ямболската спортна алея на славата

Ново табло, в чест на известния ямболски баскетболист Димитър Ангелов, стана част от ямболската спортна алея на славата, намираща се в Градския парк. На събитието присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, Димитър Ангелов и неговите родители, членове на управителния съвет на Баскетболен клуб „Тунджа“ – Ямбол, както и любители на баскетбола.

Припомняме, че алеята бе изградена по повод 120-годишнината от организираното физкултурно движение в Ямбол.

Идеята Димитър Ангелов да стане част от знаменитата алея беше на баскетболната общественост в град Ямбол и се случи след решение на общинска експертна комисия за спорт. Таблото е изготвено от Община Ямбол, със съдействието на Регионален исторически музей – Ямбол.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански изтъкна, че е благодарен на Димитър Ангелов за неговите успехи с родния баскетболен тим и допълни „Благодаря на неговите родители и треньори, но и на прекрасната ямболска публика, които са го подкрепяли неимоверно през годините. Пожелавам му много успехи в новото призвание на треньорската професия и се надявам, че един ден той отново ще застане начело на родния си тим.“

Самият Димитър Ангелов изрази и благодарност относно признанието, което получава за всичкия труд, който е положил през годините.

Димитър Ангелов е роден на 25 август 1979 г. в Ямбол и е син на един от легендарните играчи на “Лъсков” – Иван Ангелов. Минава през училищния тим на езикова гимназия “Васил Карагьозов”, треньор на който е баща му и през отбор кадети на “Тунджа” Ямбол. През 1995 г. е включен в мъжката селекция на Иван Чолаков. Изиграва първия си професионален мач за ямболския клуб през 1997 г. През същата е включен и в юношеския национален отбор, а през 1998 г. дебютира и в мъжкия състав на страната ни на турнир в Дубай. Пак тогава печели шампионската титла при юношите, но с отбора на “Славия” София. Участва в летните студентски игри в Палма Де Майорка през 1999-та, а година по-късно печели бронзов медал в държавното първенство със състава на Ямбол и заема 3-то място в турнира за Купата на България. Ангелов остава в Ямбол и през следващите две години и е част от тима, постигнал най-големите успехи за града ни – второ място в шампионата през 2001 г., втори бронз в турнира за Купата, а на следващата 2002 г., вече като капитан, тържествува като държавен шампион в софийската зала “Универсиада”. Кариерата на 22-годишния тогава състезател тръгва нагоре и той става първият играч, продукт на ямболската школа, подписал с клуб в чужбина. Със солунския “Арис” печели FIBA Champions Cup през 2003. Връща се в България, за да продължи кариерата си в ЦСКА. У нас играе и за „Лукойл Академик“ (София). В богатата му колекция от награди присъстват шампионски титли, както и всякакъв друг вид медали от българското първенство и от турнира за Купата на страната, която печели с “армейците” през 2005 г. Тогава е повикан и в сборния отбор на Европа. Участва с националния отбор на България на две европейски първенства. Зад граница Димитър Ангелов играе още в отборите на БК „Киев“ (Украйна), „Олимпия“ (Лариса, Гърция) и „Ахилеас“ (Кипър). Завършва активната си състезателна кариера в „Левски“ (София), с чийто тим през сезон 2013 – 2014 печели три купи – в държавното първенство, в турнира за Купата на България и в Балканската лига. Два пъти е обявяван за спортист №1 на Ямбол – през 2001 и 2002 г. Избран е в символичния отбор на България за ХХІ век за периода 2000 – 2009 г. От 2019 г. до този момент е помощник – треньор на националния отбор на България по баскетбол – мъже.