Нови правила за карантината на контактните и заразените с COVID-19

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина

От днес, 11 януари, хората с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция

може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина

срещу COVID-19. Условието е човекът да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

С пълния текст на заповедта може да се запознаете ТУК.

По-рано днес намаляването на срока на карантината беше обсъдено на заседание на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката.

В някои държави има практика ваксинираните с бустерна доза да са под карантина за още по-кратък период,

а в други държави дори няма карантина за тях, посочи здравният министър Асена Сербезова, цитирана от БТА.