Новини от заседанието на Областен медицински съвет

Ситуацията в сферата на образованието в областта е динамична, но спокойнa

Общият процент заболели учители е 8%, а на учениците 5%. Това са актуалните данни изнесени по време на заседанието на Областния медицински съвет от началника на РУО Ямбол Стойко Стойков. От 1174 общо учители в областта 95 към момента са положителни на ковид или са с грипоподобни симптоми, 35 са по други причини в болнични. От учениците, които са 11 558 , със симптоми или положителни са 596. Като цяло ситуацията в училищата на територията на областта е спокойна с изключение на едно училище в Стралджа и 4 в град Ямбол. „Следим постоянно и ежедневно процеса във всяко едно населено място и училище. Ще вземаме локални решения. На този етап ситуацията не ни дава основание да вървим към спиране на учебния процес, особено в начален курс“, каза областният управител Димитър Иванов.

В момента гимназистите от всички училища у нас учат от разстояние според заповед на здравния министър, като се очаква на 12-ти ноември те да се върнат в класните стаи. От четвъртък онлайн обучение ще продължи да се въвежда на локален принцип, – по решение на областните щабове или по желание на директорите на училищата, според последните насоки на МОН. Според анонсирана от здравния министър проф. Костадин Ангелов промяна, от четвъртък, всички училища, в които има заболяемост над 20%, ще минават в електронна среда на обучение.

По отношение на детските градини според предписанията на МОН се дава възможност за посещение на децата в задължителна предучилищна възраст по избор на родителя. В тази връзка кметът на общината може да предложи временно неприлагане на принципа на задължителност в дадена община до подобряване на епидемичната ситуация. При вземане на такова решение, следва да се вземе предвид, че детската градина за децата на 5 и 6 г. не е само място за отглеждане, а и образователна институция. Тъй като дистанционното обучение в тази възраст е невъзможно, от МОН препоръчват предложенията за неприлагане на принципа за задължителност да са за период не по-дълъг от 3 седмици.

 

Д-р Димитър Рунков: До края на годината МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол ще обяви обществената поръчка за изграждане на новата болница. Средствата за 2020г. са приведени

На брифинг след заседанието на ОМС директорът на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол д-р Димитър Рунков съобщи важна за гражданите на Ямбол и областта новина свързана с изграждането на новия комплекс на болница. На 6 ноември областната болница е получила първият транж от средства, определени за 2020 г. за стартиране на процедурата. Средствата са на стойност 13,5 млн. лв. „Тук е моментът да призова, всички недоброжелатели да ни оставят да поработим заедно с екипа, за да може по най-бързия начин да стартираме процедурата. Това се прави за града в полза на гражданите. Бих казал това е кауза, номер едно за града“, каза д-р Димитър Рунков, директор на МБАЛ. До края на годината, според него е абсолютно задължително и ще бъде пусната обществената поръчка.

Областният управител Димитър Иванов също коментира новината с думите: „Един от основните приоритети, които имахме с д-р Рунков и искаме да изпълним, е това. Поставихме си го като основна цел и сме на път да го завършим. Като хора, които живеем и сме свързани с този град и област искаме този процес в здравеопазването да бъде завършен и лекарите да работят в една наистина по-добра среда  още през 2021 година, а пациентите да имат добри условия за лекуване. Казвам 2021 година, защото мисля, че това са реални срокове“.