Недекларирана валута за над 900 000 лева откриха митническите служители на МП Лесово в шофьорските кабини на два камиона

Недекларирана валута с левова равностойност 906 792 лева откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово при две отделни проверки на два товарни автомобила, излизащи от страната.
На 09.07.2022 г., около 03.20 часа, на МП Лесово пристига товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Франция за Турция през България. В зоната за митнически контрол шофьорът, турски гражданин с инициали S.C., е заявил, че няма нищо за деклариране.  Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която са открити във фабрични кухини в шофьорската кабина и в долапи от външната страна на кабината найлонови пликове, съдържащи британски лири с различен номинал. Установено е, че общата сума недекларирана валута е 241 405 британски лири с левова равностойност 558 194 лева. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от Териториална дирекция Митница Бургас за престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК, под надзора на Районна прокуратура – Ямбол.
При втория случай на 11.07.2022 г, около 09.40 часа, на МП Лесово на трасе за изходящи товарни автомобили от България пристига товарен автомобил с влекач и полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Германия за Турция. Шофьорът, турски гражданин с инициали B. I., е заявил, че няма нищо за деклариране. При извършената щателна митническа проверка на превозното средство, митническите инспектори откриват във фабрични кухини във вратите на шофьорската кабина увити в найлонови пликове недекларирани общо 150 760 британски лири с левова равностойност 348 598 лева. По случая също е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК, което се провежда от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, под надзора на Районна прокуратура – Ямбол.
Само за последните 10 дни митническите служители от ТД Митница Бургас са задържали на граничните пунктове с Турция МП Лесово и МП Капитан Андреево недекларирана валута с левова равностойност  3 851 182 лева. При четири от петте случая откритите парични средства са британски лири с обща стойност 1 407 740 паунда.

снимката е архивна