Недекларирана валута за над 300 000 лева откриха митническите служители на МП Лесово

Митническите служители на Митнически пункт Лесово откриха недекларирана валута с левова равностойност 303 153,65 лева при проверка на лек автомобил. Контрабандно пренасяните парични средства са били укрити в две чанти с лични вещи.

Лекият автомобил с чужда регистрация пристига на входящо трасе на МП Лесово на 25.08.2023 г. на път от Турция за Германия през България. С колата пътували водач – турска гражданка и четирима нейни роднини. В зоната за митнически контрол всички заявили, че нямат нищо за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която инспекторите откриват на мястото на резервната гума две чанти, пълни с лични вещи. В хода на контролните действия е установено, че в чантите под лични вещи са укрити пакети, съдържащи евробанкноти, като в едната от тях те са били поставени в пригодено двойно дъно под хастара. Установени са общо недекларирани 155 000 евро с левова равностойност 303 153,65 лева. Впоследствие една от пътничките в автомобила – турска гражданка с инициали Е.G., е посочила, че валутата е нейна собственост.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Ямбол.