На 17 януари Ямбол отбелязва 145 години свобода

На 17 януари, вторник, Община Ямбол ще почете 145-та годишнина от освобождението на града от османско робство. Празничното честване ще започне в 11:00 часа пред паметната плоча до Общински детски комплекс на улица „Търговска“№27, където на 5 януари 1878 година /стар стил/, около 16:00 часа, са посрещнати войниците от 23-ти Донско-казашки полк, командвани от полковник Николай Яковлевич Бакланов.
Празникът ще започне с кратка музикално-поетична програма и ще продължи с приветствие от кмета на община Ямбол Валентин Ревански, благодарствен молебен и ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност.
В церемонията ще участват представителни части от гарнизон Ямбол, официални лица, патриотични организации, граждани, Духов оркестър при НЧ „Съгласие-1862“.
След поднасянето на венци и цветя на паметната плоча шествие ще се отправи към Паметника, дали живота си за националното ни Освобождение, където отново ще бъдат поднесени цветя.
В 12:00 часа във фоайето на Общински детски комплекс – Ямбол ще бъде открита тематична изложба от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“, посветена на Освобождението на града. Творбите са на големи български художници – Борис Ангелушев, Борис Денев, Ганчо Карабаджаков, Иван Димов и др.