Начало на новия театрален сезон

Броени  дни преди двете премиерни дати  11-ти и 13-ти септември на френската пиеса  „Мъжете предпочитат да излъжат”,   ДТ „Невена Коканова”  започна репетиции на още едно ново за българската публика заглавие.  Италианската комедия „Не е вярно, но аз вярвам” от Пепино де Филипо  е написана през петдесетте години на  ХХ век.  Авторът заедно с брат си Едуардо и сестра си Титина са добре известни актьори от  неаполитанския  театър.  Хубавото  е, че днес  за българския зрител Пепино излиза  от сянката на известния си брат като драматург  с точно тази комедия, защото тя завинаги се е съхранила в съкровищницата на италианския театър.  Ето и малка част от майсторската интрига  на това, което предстои да видим през октомври.

Основният персонаж  Джервазио Савастано, макар и проспериращ  индустриалец, не желае да предприема  и най-малкото решение в живота си без да се съобрази с всички възможни суеверия.  В дома си, в работата си, навсякъде и всичко е подчинено на  безброй поличби и предзнаменования. Маниакалните му  страхове са повод,  както за комични недоразумения така и за проблеми с хората около него, а  какво ще направи семейството му по въпроса и дали ще успее да го вразуми ще разберем на премиерата.

Преводът на пиесата е на Румяна Сарайдарова, а постановката е поверена на един от най-добрите режисьори на българския театър  Владлен Александров, който за първи път ще работи с ямболската трупа.

На добър час!