Национален лекоатлетически крос за студенти се проведе в Ямбол

На 27 март, неделя, в местността Боровец се проведе Националният университетски шампионат по лекоатлетически крос – пролет 2022, Ямбол. Спортното събитие се осъществи за първи път в Ямбол и бе организирано от Асоциацията за университетски спорт със съдействието на Община Ямбол, Тракийски университет – Стара Загора и Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол.

На мероприятието присъстваха заместник-кметовете на община Ямбол Енчо Керязов и Михаил Керемидчиев, доц. Нели Грозева, заместник-ректор на Тракийски университет „Стара Загора“, доц. Ваня Стойкова, декан на Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол, както и общинският съветник в Общински съвет Ямбол Ивайло Христов.

Състезанието беше разделено на два етапа – три километра крос при жените и шест километра при мъжете. В него взеха участие 40 студенти и докторанти от девет университета.

Заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов се включи в инициативата на Асоциацията за университетски спорт „Остави следа“, при която на всяко спортно събитие се засажда по едно дърво, за да остане следа в природата. След това той откри официално надпреварата: „За нас от община Ямбол е наистина удоволствие да бъдем домакини на Националния университетски шампионат по лекоатлетически крос. Надявам се всички да останат доволни и догодина Ямбол отново да приветства студентите тук, в местността Боровец. Пожелавам успех на състезателите.“

Наградите за отличилите се в кроса бяха осигурени от Асоциацията за университетски спорт, Тракийски университет – Стара Загора и Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол.

На първо място при жените застана Силвия Георгиева от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, второто място беше спечелено от представителката на домакините Полина Тодорова (Тракийски университет), а трета завърши Денислава Борисова от Националната спортна академия „Васил Левски“ – София.

При мъжете първото място беше завоювано от Николай Първанов, представител на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. На второ място завърши Стефан Йорданов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, а третата позиция беше за Владислав Михайлов от Националната спортна академия „Васил Левски“.

В отборното класиране при жените на първо място завърши отборът на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, на втора позиция остана тимът на Университета за национално и световно стопанство – София, а третото място беше за състезателките на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Класирането по отбори при мъжете: първото място беше спечелено от Националната спортна академия „Васил Левски“, подгласници станаха студентите от Югозападен университет „Неофит Рилски“ и на третата позиция се класираха състезателите от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.