Настимир Ананиев ще води листата на Европейска партия Волт за евроизборите

За първи път се включва чужденец в евролистите на България

Настимир Ананиев ще води листата на Европейска партия Волт за предстоящите евроизбори. Това беше официално обявено по време на представянето на списъка с кандидатите за вота в края на май.

Настимир Ананиев има две висши образования – едно от Грифит Колеж е Ирландия и едно от Американския университет в България. Завършил е престижното училище Кенеди в Харвардския Университет. Бил е маркетингов директор за Централна и Източна Европа на най-големия частен колеж в Ирландия. В момента е предприемач и се занимава със собствен бизнес. От 2014 г. влиза активно в българската политика, след като е избран за народен представител в 43-то Народно събрание, а впоследствие става председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията. Ананиев е първият българин, който оглавява Политическия комитет на Централноевропейската инициатива, където членуват 18 държави от Европа. Семеен с две деца.

През 2018 г. подкрепя идеята на основателите на Волт Европа – младите Андреа Венсон (Италия), Салвадор Коломб (Франция) и Деймиан Бослагер (Германия), и оглавява уникалния проект в България.

За съвсем кратко време Волт се разрасна като политическо движение с хиляди членове във всяка Европейска държава и регистрирани партии в почти цяла Европа. Членовете и симпатизантите са работещи хора, експерти и студенти, които вярват в идеята за силен Европейски съюз. Повече от 60% от нашите членове никога не са били част от политически проекти, а средната възраст е 35 години.

Волт България първи обявяват публично своите кандидатури за европейския парламент, като по този начин откриват своята предкампанийна активност 2 месеца преди самия вот.  

В листата има няколко уникални елемента. Политическият съвет е убеден, че е успял да постигне отличен баланс, номинирайки 8 жени и 8 мъже, които са специалисти в различни сфери на обществения живот.

Сред тях има едни от най-добрите адвокати по европейско правосъдие, предприемачи, експерт в Европейския парламент, директор на училище, студентка, търговец и пенсионер.

Лидерът на Волт България и водач на листата, Настимир Ананиев, предизвика  останалите партии, които ще се явяват на избори, да покажат по-голяма експертиза сред своите кандидати по европейско правосъдие от правното трио на Волт – Мартин Граматиков, Светла Миланова и Борислав Тасев.

Сред кандидатите на Волт България е и експертът по вътрешен пазар и икономика Златимира Цолова, която има дългогодишен опит в Европейската комисия и Европейския парламент.

Волт България прави революция и по друг показател. За първи път партия у нас издига чужденец за представител в Европарламента. Става въпрос за холандеца Дани Ван Сантен, който от 3 години живее и работи в София. Ден преди европейските избори (25 май) ще сключи брак с българската си приятелка, с която планират да създадат голямо и щастливо семейство тук, в България. Идвайки от държава с много висок стандарт на живот, Дани вижда многото нерешени проблеми пред обществото, въпреки че сме членове на Европейския съюз повече от 12 години. Неговите приоритети и усилия са насочени към изравняване на стандарта на живот със Запада, подобряване на инфраструктурата и развитието на микро и семейния бизнес.