Народният представител Димитър Иванов към служебния министър на енергетиката: Призовавам ви да се съобразите с исканията на хората в общините Болярово и Елхово!

На въпрос на депутата от ямболски регион, служебният министър на енергетиката заяви: Проучванията на полезни изкопаеми в землищата на Елхово и Болярово продължават, съгласно закона.

 

По време на днешния парламентарен контрол народният представител от 31 МИР Ямбол Димитър Иванов получи отговор на зададения към служебния министър на енергетиката Андрей Живков, актуален въпрос, относно намеренията за предоставяне на разрешения за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в землища на села от общините Елхово и Болярово. Хората в пограничните общини, както и местните власти не веднъж са изказвали открито недоволството си от извършването на подобни проучвания.

В питането си депутатът сподели опасенията на населението в двете общини относно намеренията за проучвателни дейности, опасенията, че ще бъде нарушено биоразнообразието и начина на живот там. Иванов припомни в пленарна зала, поредицата от подписки и дейността на Инициативния комитет в Болярово, срещу проучването и добива на полезни изкопаеми в района. И при цялата активност на населението в двете общини, откриването на процедура за нови землища, на нови територии в елховско и боляровско, става без никаква комуникация с местната власт, а хората научават за намеренията и действията на служебното правителство от публикация в Държавен вестник за открито производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Мамарчево” на територията на двете общини.

Според отговора на министъра на енергетиката процедурата за откриване на производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми не изисква съгласуване с местните общински власти, а съответно всички министерства, от които се изисква съгласуване, са дали положително становище. „След като приключи процедурата общините Елхово и Болярово само ще бъдат уведомени, че стартират проучвателните дейности“, каза министър Живков.

Депутатът от групата на ГЕРБ-СДС Димитър Иванов бе категоричен, че даденият отговор от служебния министър „няма да се хареса на хората в двете общини“ и настоя министерството и министъра да положат необходимите усилия за информиране на населението. „Надявам се в действията си като министър да се съобразите с исканията на хората, които живеят в този регион и да ги запознаете с това, което правите, защото те продължават да протестират и имат право“. На тези призиви на Иванов, служебният министър Живков отговори, че „Проучванията ще продължат. Протестите трябва да са не към министерството на енергетиката, а към Закона“ и ако искали протестиращите да отидели при него, щял да им обясни.