Най-дългото лунно затъмнение този век

Юли ще бъде прекрасен месец за феновете на астрономията

През нощта на 27-и и 28 юли ще наблюдаваме най-дългото лунно затъмнение през XXI век, съобщава EarthSky. Разбира се, ако метеорологичните условия позволят.

Пълното затъмнение да трае час и 43 минути, а частичното – което се случва преди и след фазата на пълното – продължава 3 часа и 55 минути.

Лунното затъмнение се случва, когато Слънцето, Земята и Луната са подравнени на една линия, а орбитата на Луната я довежда точно в сянката на Земята.

Това специално затъмнение ще трае толкова дълго, защото Луната ще премине в най-тъмната област на сянката на Земята, известна като „умбра“ (umbra), която ще придаде на Луната червеникав отенък и затова се нарича „Кървава луна“.

Луната пресича сянката на Земята от запад на изток, навлизайки в тъмната част на умбра (вътрешната сянка) в 18:24 UTC и оставяйки я в 22:19 UTC. Пенумбрата (външната сянка) е толкова слаба, че може да не забележите каквото и да било потъмняване на Луната, докато е в полусферата.

Тъй като орбитата на Луната около Земята се намира в малко по-различна плоскост от орбитата на Земята около Слънцето, перфектната синхронизация за затъмнение не се появява при всяко пълнолуние. За разлика от слънчевото затъмнение, което трае около минута, лунното продължава няколко часа. Ето как става това: Земята хвърля две сенки върху Луната по време на лунно затъмнение: умбрата е пълна, тъмна сянка, пенумбрата е частична външна сянка. Луната преминава през тези сенки поетапно. Началните и крайните етапи – когато Луната е в полусянката – не са толкова забележими, така че затъмнението се вижда най-добре, когато Луната е в умбрата.

Събитието ще се случи едновременно с апогея на Луната – тоест, когато Луната е в най-отдалечената си точка от Земята в месечната си орбита, обяснява EarthSky.

Това ще бъде и най-отдалеченото пълнолуние на годината, което означава, че на Луната ще и трябва повече време, за да премине през тъмната сянка на Земята и затова затъмнението ще продължи по-дълго.

Това лунно затъмнение ще се вижда преди всичко от Източното полукълбо – Европа, Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Това са данните за София според TimeandDate.com 

Само няколко дни след лунното затъмнение Марс ще премине покрай Земята в най-близката си точка от 2003 г. насам.

На 31 юли Червената планета ще бъде само на 57,8 милиона километра от Земята, което я прави ясно видима с невъоръжено око.

В България ще имаме възможност да наблюдаваме както Марс, така и Кървавата Луна на 28 и 29 юли.